Снимка: Pixabay

За първи път от 33 години учени създават нов протокол за комуникация с потенциални извънземни. Изследователите смятат, че ако утре представители на извънземен разум ни се „обадят“, тоест изпратят своя сигнал, то човечеството не е готово да реагира правилно. Тоест хората не знаят как да отговорят на такъв сигнал, а това е проблем.

Затова новият протокол за контакт с извънземни е предназначен да покаже как светът трябва да реагира на сигнала и този протокол трябва да бъде следван от земните учени и политици в случай на внезапен контакт, пише Space.com.

В момента единственият протокол за комуникация с извънземни, който хората имат, е създаден още през 1989 г. от учените от проекта SETI, които се занимават с търсене на извънземен разум.

Този протокол вече е бил преразгледан преди 10 години, но той е твърде неясен, когато става въпрос за международен отговор на извънземен сигнал. По принцип този протокол обръща внимание на това, върху което е необходимо да се съсредоточи вниманието при обмен на научни открития между хора и извънземни. В случай на потвърден контакт с извънземен разум според този протокол учените трябва да потърсят инструкции от ООН. Но как тази организация трябва да действа в този случай, все още не е ясно.

„Сега научната фантастика е пълна с изследвания за влиянието на първия контакт с извънземни върху човечеството. Но ние искаме да отидем отвъд мисленето за въздействието върху човечеството на такъв сигнал или среща с извънземни същества. Нашата задача е да покажем точно как обществото трябва да реагира на такова събитие“, казва Джон Елиът от университета в Сейнт Андрюс, Шотландия.

Още по темата
Елиът е координатор на новосъздадения SETI Detection Hub в университета в Сейнт Андрюс. Именно в този център международен екип от учени създава новия протокол за контакт с извънземни.

Учените вече знаят, че на Марс някога е имало живот (и е възможно все още да съществува). Вече са открити планети, които приличат на Земята, и на тях също може да съществува живот. Затова вероятността някъде в нашата галактика да е еволюирал разумен живот става все по-правдоподобна. Но за цялото време на наблюдения на Космоса учените така и не са получили нито един сигнал от потенциална извънземна цивилизация.

Поради тази причина учените от SETI Detection Hub сега насочват всичките си усилия към сканиране на Космоса в търсене на такива съобщения. И разбира се, изготвят новия протокол за отговор. Освен това учените ще засегнат темите за възможното въздействие на такъв контакт върху човечеството.

„Ще получим ли сигнал от извънземни? Кога ще се случи това? Няма отговори на тези въпроси. Но не можем да си позволим да бъдем неподготвени от научна гледна точка за подобно развитие на събитията, тоест за това, че можем да получим такъв сигнал и утре“, казва Елиът.

Впрочем, някои привърженици на конспиративните теории смятат, че на Марс живеят извънземни и вече са ни оставили своите послания.

В същото време се появиха нови подробности относно разследването на съобщения за НЛО от Пентагона. Според американските разузнавателни служби нито едно от наблюденията на неидентифицирани въздушни явления няма извънземен произход. Напротив – те силно „намирисват“ на китайски.

Коментари Напиши коментар

108

Анонимен

преди 2 месеца

Дайте да се оправим със земните първо, те са които създават проблеми, а извънземните не ги толкова мислете, те сами ще избягат като видят какви каши сме забъркали тук

107

Мухаха

преди 2 месеца

Единственото за сега доказателство че във вселената съществуват разумни същества е че ТЕ категорично отказват да направят контакт с нас ...... Достатъчно им е да видят как се избиваме помежду си .... как унищожаваме природата и по-низшите видове ... какви полета със сметт никнат около градовете и как комините бълващи дим .... Разум ...... Не и на тази планета .

106

Анонимен

преди 2 месеца

Аааааа моля ви се!Преди няколко месеца писаха статии как забелязали вражески настроени НЛО над Киев.Ще вземат да ни искат оръжие и за борба срещу извънземните!