IStockphoto

Простиращи се на приблизително 1200 км и достигащи надморска височина от 4 809 m (връх Монблан), Алпите безспорно са най-впечатляващият планински регион в Европа. Заемайки територии на Франция, Швейцария, Италия, Германия, Словения и Австрия, те впечатляват От прохладния бриз във въздуха до променящия се цвят на листата и отпиването на първата глътка от топлото кафе, има толкова много неща, които да обичаме през есента. Но след като този прохладен въздух се превърне в пълно замръзване, свежият въздух става твърде студен и кожата ви може да го усети. Говорим за суха, лющеща се и сърбяща кожа по лицето ни. Тъй като няма много кожни проблеми, които са по-досадни от този, е хубаво да знаем как да се справим с него.

Честно казано, въпреки че повечето от нас са се сблъсквали с едно или две сухи петна поне веднъж в живота си, може да се окаже голямо предизвикателство да стигнем до дъното на проблема. Какво, за бога, ги причинява? Как да се отървем от тях? И най-важното, как мога да ги предотвратя да се появяват? За щастие, няколко дерматолози помагат да разкрием мистерията около сухата кожа веднъж завинаги.
 
Какво са сухи петна?
 
Въпреки че сухите петна могат да бъдат категоризирани като дузина специфични състояния, дерматологът Флора Ким казва, че те са локализирани зони, където на кожата ѝ липсва влага. Понякога тези петна също могат да бъдат възпалени и раздразнени, оставяйки ни без идея какво да направим, за да поправим ситуацията.

Грижа за суха кожа: Ексфолиране без болка

Суха кожа: Как да се справим с проблема сами?
 
Тези сухи петна могат да бъдат редица неща като екзема, дразнещ или контактен дерматит, псориазис, рак на кожата или бактериална или гъбична инфекция. Според д-р Карън Кембъл, един от начините да разберете с какво точно си имате работа, е да вземете предвид времетраенето и честотата на повторение на вашите сухи петна. „Екземата е хронично и повтарящо се състояние, докато изолираните сухи петна вероятно се дължат на обстоятелства или временни влияния“, казва тя.
 
Как изглеждат петната?
 
За съжаление, няма точен отговор на този въпрос, защото не всички сухи петна изглеждат еднакво. Д-р Ким казва, че те могат да бъдат розови или червени на цвят и да се усещат като кора, люспи или да сърбят. Най-лесният начин да ги забележите е да ги усетите по кожата си. Ако имате малки повърхностни участъци, които са леко повдигнати или с различна текстура, като груба шкурка, това най-вероятно е сухо петно.

Още за лечението на сухите петна по кожата и други ценни съвети за красота - четете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase