Снимка: БГНЕС

Екоактивисти за пореден път нападнаха произведение на изкуството. Жертвата отново беше творба на Винсент Ван Гог.

Творбата, озаглавена "Сеячът" е била залята  със супа от грах. Тя е защитена от стъкло, е изложена като част от хитова изложба в Palazzo Bonaparte в центъра на Рим.

Още по темата
Съобщава се, че тримата активисти, които влезли в музея след закупуване на билети, са свързани с групата Ultima Generazione ("Последното поколение"). След като хвърлилили супата, те се залепили на стената под картината по същия начин, по който провеждат протестите си и Just Stop Oil във Великобритания. Те предупредили, че подобни акции ще продължат, докато не се обърне повече внимание на изменението на климата.

Артемизия, компанията, която отговаря за организирането на изложбата, заяви пред агенция AGI, че творбата на Ван Гог не е повредена.

Климатичните активисти от "Последното поколение" заявиха, че нападението, извършено от четирима души, е "отчаян и научно обоснован вик, който не може да бъде разбран като обикновен вандализъм".

"Ненасилствените преки действия ще продължат, докато гражданите не получат отговори от своето правителство на исканията за спиране на газа и въглищата и за инвестиране в поне 20 GW възобновяеми енергийни източници", се казва в изявлението им. "Всичко, което бихме имали право да видим в нашето настояще и бъдеще, е затъмнено от една реална и предстояща катастрофа, точно както това грахово пюре е покрило работата в полето..."

Инцидентът е последният от поредица от действия, предприети от активисти в Рим през последните месеци, от залепване на ръцете за Лаокоон във Ватиканските музеи до редовни блокади по пътищата около столицата.

През юли протестиращите се залепиха за стъклото пред прочутата картина на Ботичели "Примавера" в галерия "Уфици" във Флоренция. Няма нанесени щети на шедьовъра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase