Снимка: архив, БГНЕС

Специалисти от канадския Институт за изследване на здравето на населението са установили, че пиенето на бира увеличава значително риска от хеморагичен инсулт, пише сп. "Нюробайолъджи".

За целите на изследването експертите са проучили хранителните навици на 26 000 души.

Резултатите показват, че алкохолът като цяло повишава риска от мозъчен кръвоизлив с 50 процента. Това число обаче се различава в зависимост от вида на консумирания алкохол. Пет алкохолни напитки месечно увеличават вероятността от исхемичен инсулт с 29 процента, а от хеморагичен инсулт - със 76 процента. Пет дози алкохол се равняват например на пет шота водка или две халби и половина бира.

Според изследователите бирата е най-вредната алкохолна напитка за мозъка. Консумацията ѝ увеличава риска от исхемичен инсулт с 21 процента и от хеморагичен инсулт със 73 процента.

Виното, от друга страна, не оказва влияние върху мозъчните функции и здравето на органа като цяло. Въпреки това учените подчертават, че алкохолът, независимо от вида му, трябва да се консумира в ограничени количества.

Специалистите напомнят, че има два вида инсулт - хеморагичен, който е по-рядък, но с по-висока смъртност, и исхемичен.

Хеморагичният инсулт се причинява от разкъсване на мозъчна аневризма или изтичане на кръв от отслабен мозъчен съд. Исхемичен инсулт настъпва, когато кръвоносен съд, пренасящ кръв към мозъка, се запуши от тромб (съсирек). Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за този вид мозъчен удар.

(БТА)

 

Коментари Напиши коментар

28

Недоучен

преди 6 месеца

"Учени установиха, че врабчетата се псуват като каруцари 13.08 | 09:46Чирикането на врабците има за главна цел силно да впечатли пернатите дами"...Толкова по темата за симбиозата между учени и журналисти.

27

Албен

преди 6 месеца

Понеже бирата е много вредна, затова немците правят най-добрите машини, Мерцедес, БМВ, Ауди, Фолксваген, Щил, Миеле и т.н., ......

26

По-вредни

преди 6 месеца

за мозъка са медиите!От тях идват повечето манипулации(има ковид,няма ковид)така и с бирата ту е вредна,ту не е.Храните бъкани с *** внасяни от есес са още по-вредни,но медиите това не го казват и не е верно.