Снимка: БГНЕС

Два дни преди погребението на кралица Елизабет II, премиерът на Канада Джъстин Трюдо вече беше в Лондон. По-късно в социалните мрежи се появи видео, на което се вижда как лидерът пее "Бохемска рапсодия" на Queen в компанията на няколко мъже.

Кралицата беше държавен глава на Канада и Трюдо определи 19 септември за национален ден на траур в Канада.

Критиците обвиниха премиера в липса на уважение, но други го защитиха.

Видеото беше споделено в социалните медии, но докато говорител на премиера потвърди, че е истинско, така и не стана ясно кой го е заснел. Клипът е направен в  "Коринтия", където беше отседнала канадската делегация, вечерта на 17 септември, събота.

Трюдо може да бъде видян с тениска, облегнат на пианото, докато Грегъри Чарлз, музикант от Квебек и носител на Ордена на Канада, свири "Бохемска рапсодия".

Доста впечатляващо Трюдо изпява известният текст  "easy come, easy go, little high, little low" и "any way the wind blows".

Грегъри Чарлз каза пред канадския вестник Globe and Mail, че групата е пяла с него в продължение на два часа и че е било "много забавно", напомняйки за карибските погребения, където мрачните моменти се смесват с онези, които празнуват живота.

Но видеото предизвика критики от някои канадски коментатори и членове на обществеността.

"Неудобно" дори не може да опише това", написа Андрю Койн, колумнист на Globe and Mail, в Twitter. "Той е министър-председател, на публично място, в навечерието на погребението на кралицата. И се държи така?"

Вивиан Берковиси, бивш канадски посланик в Израел, каза: "Той е канадският министър-председател, представляващ Канада в седмицата на траур за кралицата. Нашият държавен глава. Не става въпрос за Джъстин. Но той трябва да порасне."

Други обаче казаха, че скандалът е преувеличен.

Емет Макфарлейн, доцент по политически науки в университета Ватерло, Онтарио, написа в Twitter: "Той... пее. От всички неудобни неща, които Джъстин Трюдо е казал и направил, това дори не влиза в класацията".

Говорител на Джъстин Трюдо каза: "След вечеря в събота премиерът имаше малка среща с членове на канадската делегация, които се събраха, за да отдадат почит към живота и службата на Нейно Величество. Грегъри Чарлз, известен музикант от Квебек и носител на Ордена на Канада, свири на пиано във фоайето на хотела, което доведе до присъединяване на някои членове на делегацията, включително министър-председателя."

Говорителят посочи, че "премиерът е взел участие в различни дейности, за да изрази уважението си към кралицата".

Музикалният журналист Адам Фейбел се пошегува: "Не мисля, че Джъстин Трюдо, пеейки Bohemian Rhapsody, е неуважение към кралицата, но знам достатъчно за караокето, за да приема, че е неуважително към Queen."                   

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase