Снимка: БГНЕС

Британската кралица Елизабет II ще бъде погребана днес. За държавното погребение в Лондон пристигнаха над 500 държавни глави и високопоставени личности от чужбина, сред които е и българският президент Румен Радев.

Още по темата
Преди малко ковчегът на кралицата беше преместен от Уестминстър Хол, където протече четиридневното поклонение, към Уестминстърското абатство. Ковчегът беше пренесен на оръдейна платформа, теглена от 142-ма моряци. След него вървяха крал Чарлз III и синовете му принцовете Уилям и Хари, както и други членове на кралското семейство.

Около 2000 гости присъстват на службата, която започва в 13 часа. Тя ще бъде ръководена от главния свещеник на Уестминстър Дейвид Хойл, проповед ще направи архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, а прeмиерът Лиз Тръс ще прочете откъс от Библията. Службата ще завърши с 2-минутно национално мълчание и националния химн.

Последното шествие ще започне в 14.15 часа, когато ковчегът на монарха ще бъде транспортиран от Уестминстърското абатство до арката Уелингтън в Хайд парк в Лондон.

После ковчегът на кралицата ще бъде откаран за церемония в параклиса "Сейнт Джордж" край замъка Уиндзор, на която ще присъстват 800 души, включително членове на кралското семейство и служители на кралския двор.

След това членовете на кралското семейство ще проведат частна погребална служба в мемориалния параклис "Крал Джордж VІ", където кралицата ще бъде погребана при покойния си съпруг, принц Филип, който почина миналата година на 99-годишна възраст.

Изборът на Уестминстърското абатство в Лондон е било по желание лично на самата кралица. И макар да нарушава вековна традиция, приживе тя го е поискала.

Мястото е специално за нея - там тя се омъжва за принц Филип преди 75 години. Нейната коронация също се е състояла там през 1953 г. Оказва се, че и самата Елизабет не е искала дълго и скучно погребение.

"Кралицата пожела погребението ѝ да не бъде "дълго" и "скучно". Така, че това, което ще очаквате, е най-доброто от погребалните служби, молитвената книга, думите, които са били вдъхновение за Шекспир. Ще чуете този прекрасен английски в най-истинския му вид, също така ще чуете ангелски гласове от хора на абатството, плюс кралските параклиси, наистина ще чуете гласове, които пеят за слава на Бог", каза бившият архиепископ лорд Джон Сентаму.

Погребението ще сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.

Над 10 000 военни ще вземат участие в церемонията. Това се налага и заради огромния брой чуждестранни лидери. "В него участват над 10 000 души, включително войници, моряци и летци. Шест хиляди ще участват в шествието в Лондон и в Уиндзор. Планирането продължава от дълго време и сега трябва да го изпълним", заяви адмирал сър Тони Радакин.

За последен път държавно погребение в страната е имало през 1965 година, когато умира Уинстън Чърчил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase