Снимка: БГНЕС

Великобритания потъна в скръб заради смъртта на кралица Елизабет II. Но и целият свят тъжи заедно с бриганците. The Guardian говори с няколко международни коренспонденти от Обединеното кралство, които отразяват събитията на Острова около погребението на монарха.

Политиката е, че тази страна е безмилостна

"Дните, които преживяваме, бележат ново начало. Само времето ще покаже какво ще донесе епохата след Елизабет. За момента това, което наистина се усеща, е гърмеж от твърде много предизвикателства, идващи едновременно, сюрреалистична вълна. Последствията от пандемията, която остави Великобритания с много белези, Брекзит най-накрая се усети в реалния живот, независимо дали на M2 към Дувър, в местния ми Sainsbury’s или в пристанището на Ларн, войната на Русия срещу Украйна, четвърти министър-председател за шест години. И сега смъртта на Елизабет II, която за мнозина изглеждаше безсмъртна."

"Докладването за Обединеното кралство като чужденец често помага да направите крачка назад, за да видите "голямата картина". От миналия четвъртък обаче това се превърна в предизвикателство. Денонощното отразяване на смъртта на кралицата е всепоглъщащо със слоеве от събития, история и традиции за обработка. Не би било честно да се предполага, че тези слоеве по някакъв начин служат за захаросване на кризата в тази страна. Елизабет II беше историческа фигура, тя символизира един век, който надхвърли границите на Европа. Това, което обаче забелязвам е, че чуждите медии отразяват този дълъг период на церемониален траур с по-малко раболепие. Едва ли някоя британска медия, например, се осмели да коментира грубия жест на нетърпение на крал Чарлз III по време на акламацията."

"На много британци не им пука, че кралицата я няма. Но милиони скърбят за смъртта й и чувстват лична загуба. За много от тях кралското семейство представлява вид комфорт, блясък и клюки, начин да забравите за своя светски, често труден живот. Вероятно това остро чувство на загуба става още по-болезнено, защото толкова много хора се страхуват от близкото бъдеще. Не трябваше ли Brexit да върне контрола на британците? Шест години по-късно животът на мнозина е още повече извън техния контрол."

"Това, в което съм сигурна, е, че в момента, в който тези дни на национален траур свършат, реалността ще удари, и то силно. Помните ли понеделнишката сутрин след прекрасния платинен юбилей? Греъм Брейди застана на College Green и обяви вот на доверие срещу Борис Джонсън. Политиката в тази държава е безмилостна."

"Затова, докато съм убедена, че крал Чарлз III ще успее да предаде духа на короната на непоколебимост на нацията и вероятно също на Британската общност, не се колебая да очаквам същото за Лиз Тръс."

Стефани Болцен, кореспондент за Великобритания и Ирландия, Die Welt, Германия

Парламентарната демокрация ще остане силна

"Две основни задачи отдавна са изправени пред всеки нов чуждестранен кореспондент, пристигащ в Обединеното кралство: първата, да зърне английската същност, да прочете известното есе на Оруел, Лъвът и Еднорогът; вторият - да започне да документира живота, ролята и постиженията на Елизабет II, единствената публична фигура, способна постоянно да привлича вниманието на вашите читатели.

"Оруел пише: "Англия е най-класовата страна под слънцето." Това е земя на снобизъм и привилегии, управлявана предимно от стари и глупави. Но във всяко изчисление за него трябва да се вземе предвид емоционалното му единство, тенденцията на почти всички негови жители да се чувстват еднакви и да действат заедно в моменти на върховна криза.

"Да, Brexit показа най-грозната страна на Обединеното кралство на континента. Раните от този продължителен спор ще отнеме години, за да се излекуват, ако изобщо зараснат. Да, целият този политически процес отрови обществения дебат и създаде разделения в обществото, които са трудни за разбиране в страна, която се чувства културно доста различна от Южна Европа."

"Чарлз III наследява земя с дълбоко териториално напрежение – Шотландия иска да даде още един опит за независимост, а северноирландските юнионисти се опасяват, че най-лошият им кошмар, обединението на Ирландия, е свършен факт, годините на Джонсън задълбочиха общественото недоверие към политиката, пандемията разкри, в цялата си жестокост, недостига на ресурси, инвестирани в такава някога свещена институция като NHS. А нова рецесия, предизвестена от галопираща инфлация – истинският крадец в нощта за хората от работническата класа, хвана правителството неподготвено с нов премиер, който трябва да се докаже, тъй като беше избран от малък брой членове на консерваторите.

"И да, сътресенията, в които Обединеното кралство е изпаднало през последните няколко години, предлагат на европейските читатели палаво злорадство. Но само донякъде."

"Определена представа за Великобритания като стара парламентарна демокрация, достатъчно гъвкава, за да се справи с всяко предизвикателство и все още пълна с устойчивост, остава в европейските умове. Елизабет II беше олицетворение на чувство за дълг и служба, което се възхищава в чужбина. Ритуалите и церемониите, въведени през това време на преход, излъчвани и следвани по целия свят, в крайна сметка са най-истинският израз на националната идентичност на Обединеното кралство. Когато станем свидетели на разиграването им, тази страна, понякога толкова трудна за обяснение, лесно се разпознава."

Рафаел де Мигел, кореспондент за Великобритания и Ирландия на El País, Испания

Ами ако Глобална Великобритания се окаже малка Англия?

"Дали погребението на Елизабет II символизира печален марш, подобен на Пърсел, за самото Обединено кралство? Ще бъде ли това, както веднъж написа Джулиан Барнс, "страната на срама и закуската"?

"Въпреки колосалните предизвикателства, които предстоят, не мисля така. Подобно на крал Чарлз III, Джордж VI също беше смятан за негоден за своята "работа", преди да обърка критиците си. Второ, както наскоро ми каза Робърт Харис, "държането на държавния глава отделен от политиката е ценна гаранция за свобода. Монарсите понякога може да са непопулярни, но институцията ще оцелее."

"Монархията е една от най-успешните и обичани марки в Обединеното кралство. Смъртта на кой друг монарх може да бъде отразена на 20 страници във вестниците на чужди държави? Коя друга монархия е била обект на хитов сериал на Netflix? Работя за италиански вестник, чието име означава Републиката, но нашите статии за британската монархия обикновено са сред най-четените."

"Разбира се, британската политика изглежда шамболична. След четири премиери за шест години Обединеното кралство изведнъж заприлича на Италия (където мнозина сега се шегуват с това.) Но Обединеното кралство има, въпреки недостатъците си, това, което смятам за най-добрата избирателна система в света, която едновременно осигурява местно представителство и стабилност ( ако премиерите се справят добре) и филтрира екстремистките партии без присъствие на място.

"Това, което е тревожно, е поляризацията на британската политика. Северна Ирландия ще бъде опасна бъркотия, ако Обединеното кралство не успее да постигне споразумение с ЕС и да го продаде на политиците. Независимостта на Шотландия е реална възможност, но хаотичният резултат от Брекзит за Северна Ирландия може да бъде силно възпиращо средство за евентуален нов референдум за независимост на Шотландия. Драконовската реторика на Лиз Тръс и твърдата десница на Консервативната партия ще предизвикат дори повече разногласия от Борис Джонсън. Въпреки че е ръководена от достоен политик като Кийр Стармър, Лейбъристката партия изглежда лишена от реална визия. Що се отнася до Брекзит, Великобритания загуби достъп до най-големия (и географски най-близкия) единен пазар в света. През 2016 г. спирането на имиграцията беше по-голям приоритет за по-голямата част от обществото, но обсъждането на реалните икономически последици от Brexit остава табу: отражение на онзи възхитителен британски прагматизъм, който ни приканва винаги да гледаме напред.

"Максимата на британския народ е "работата да върви както обикновено", казва Уинстън Чърчил. Със сигурност това са изключителни времена, които ще променят Великобритания завинаги. Смъртта на кралица Елизабет също оставя пауза в международен план. По-изолираното британско отношение е очевидно през последните години и знам, че много млади италианци се чувстват по-малко свързани с любимата си европейска страна след Брекзит. Рискът винаги е Обединеното кралство да се окаже не Глобална Великобритания, а Малката Англия. Това също би било кошмар за кралицата."

Антонело Герера, кореспондент във Великобритания, La Repubblica, Италия

Британците скърбят за съдбата, която сами са избрали

"След премахването на монархията след Първата световна война австрийците като цяло са доста щастливи републиканци – поне от края на Третия райх. Но всички австрийски телевизионни канали излъчват на живо сцените във Великобритания. Във Виена, бившата столица на Хабсбургската империя, знамената ще се веят наполовина по време на погребението на кралицата следващия понеделник."

"Дори виенските кафенета, някогашни убежища на непокорни интелектуалци, изглежда са пълни с хора, които говорят колко много им липсва кралицата. Не толкова монархическата носталгия и копнежът по легендарната австрийска императрица Сиси движат този удивителен интерес. По-скоро във времена на Zeitenwende, когато изглежда, че нищо не е същото и ядрена война, причинена от Путин, изглежда възможна, пауза за припомняне на по-добри времена е добре дошло разсейване."

"По-дълбокото изливане на скръб в Обединеното кралство е разбираемо, но изглежда отключва и нещо друго: мъка, стрес и тъга за съдбата, която Разединеното кралство е избрало за себе си. Погребението на кралицата ще отбележи момента, в който Великобритания също се сбогува със страната, както някога е била известна. Британската империя закотвя Обединеното кралство здраво в света. По-късно, като част от ЕС, тя имаше международно влияние и все още остава една от най-големите икономики в света."

"Но над всичко това висят въпроси. Империята все повече се възприема като колониално престъпление и напрежението от Brexit може да разкъса самия съюз. Шотландия се стреми към независимост. Северна Ирландия се приближава към републиката на юг. След като се отдели от ежедневния бизнес на ЕС, мястото на Великобритания в Европа е по-слабо. На световната сцена тя трябва да се бори за внимание като търговска нация от среден клас, която се справя сама."

"Страна, която претендира да бъде глобална Великобритания, междувременно, след Брекзит, се превърна в тесногръдо, антиимигрантско, вътрешно разделено общество. Воден от подобна на секта група от консервативни привърженици на Брекзит, той завърши с министър на енергетиката, който е скептик по отношение на климата.

Теса Шишковиц, британски кореспондент на австрийските седмичници Falter и Profil

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase