Снимка: БГНЕС

Нов закон на Северна Корея предвижда "автоматично" изстрелване на ядрени оръжия, ако ръководството на страната или системите за командване и контрол са застрашени, което подчертава опасенията на лидера Ким Чен Ун от така наречения "обезглавителен" удар, твърдят експерти, предава "Ройтерс".

В актуализирания закон за ядрената политика, приет в четвъртък, Северна Корея закрепи правото да използва превантивни ядрени удари, за да се защити, като Ким заяви, че законодателството прави ядрения статут на страната "необратим" и забранява преговорите за денуклеаризация.

Законът очертава кога Северна Корея може да използва ядрените си оръжия, включително ако има нападение срещу ръководството на правителството или системата за ядрено командване и контрол.

"В случай че системата за командване и контрол на държавните ядрени сили е поставена в опасност поради нападение от враждебни сили, автоматично и незабавно се нанася ядрен удар за унищожаване на враждебните сили", се посочва в закона, според държавната информационна агенция KCNA.

Ким има "монолитно командване" над ядрените сили, но формулировката на закона може да показва, че ако той бъде убит, ще бъде определен висш служител, който да разреши ядрените удари, каза Анкит Панда от базираната в САЩ Фондация "Карнеги" за международен мир.

"Основната идея тук е да се съобщи на Съединените щати и Южна Корея, че обезглавяването на севернокорейското ръководство няма да им спести ядрено отмъщение", каза той, като отбеляза, че има прецеденти в други ядрени държави, включително в Съединените щати по време на Студената война.

Както Съединените щати, така и Русия са използвали технически системи, включително прословутата "Мъртва ръка" на Съветския съюз, предназначени да осигурят ядрен ответен удар, дори ако лидерите бъдат убити.

Засега подобна "смъртоносна" система в Северна Корея изглежда малко вероятна, казва Панда.

"Засега очаквам, че системата "fail deadly" ще разчита на организационни стъпки: например първият секретар на Работническата партия може да потвърди, че Ким Чен Ун е бил убит в хода на конфликта, като по този начин разреши освобождаването на ядрени оръжия", каза той.

Въпреки че Южна Корея и Съединените щати твърдят, че не се стремят да сменят правителството на Северна Корея със сила, и двете страни имат военни планове, които предполагат удари срещу ръководството на Пхенян.

Още по темата
По време на напрежението "огън и ярост" през 2017 г. администрацията на Тръмп настояваше, че няма намерение да нанася "кървав удар" срещу Ким, но частно е прегледала и актуализирала военните планове за удар с обезглавяване, според книгата на журналиста Боб Удуърд.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол, който встъпи в длъжност през май, публично постави нов акцент върху т.нар. система "Kill Chain" за противодействие на севернокорейска ядрена атака и налива ресурси за увеличаване на оръжията, които биха били използвани в рамките на такива планове, включително изтребители F-35A стелт и ракети, изстрелвани от подводници.

Разработена за пръв път преди десетилетие, когато Северна Корея ускори ядреното си развитие, системата "Kill Chain" призовава за превантивни удари срещу ракетите на Севера и евентуално срещу висшето му ръководство, ако атаката изглежда неизбежна.

В речта си при обсъждането на новия закон в четвъртък Ким цитира поименно Kill Chain и свързаните с нея стратегии, като заяви, че те оправдават ядреното развитие на Северна Корея.

"Това като че ли ще предупреди всички представи за удари "кървав нос", ако приемем, че някоя администрация отново обмисля това", каза за новия закон Роб Йорк, директор по регионалните въпроси в базирания на Хаваите Тихоокеански форум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase