Снимка: БГНЕС/ЕПА

В момента, в който кралицата почина, тронът преминава незабавно и без церемонии към наследника Чарлз, бившия принц на Уелс.

Но има редица практични и традиционни стъпки, през които той трябва да премине, за да бъде коронясан.

Как ще се казва той?

Едно от първите му действия е да реши дали да седне на трона като крал Чарлз III или да вземе друго име.

Например, първото име на неговия дядо Джордж VI е Алберт, но той царува, използвайки едно от бащините си имена. Чарлз можеше да избира между всяко от четирите си имена - Чарлз Филип Артър Джордж.

Той не е единственият, който е изправен пред смяна на титлата.

Още по темата

Въпреки че е престолонаследник, принц Уилям няма автоматично да стане принц на Уелс. Той обаче веднага наследява другата титла на баща си - херцог на Корнуол. Съпругата му Катрин ще бъде известна като херцогинята на Корнуол.

Официални церемонии

В първите 24 часа след смъртта на майка си Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал. Това се случва в двореца Сейнт Джеймс в Лондон, пред церемониален орган, известен като Съвета за присъединяване.

Кралят традиционно не присъства.

На срещата смъртта на кралица Елизабет ще бъде обявена и ще бъде прочетена прокламация на глас.

Първата декларация на краля

Съветът за присъединяване се събира отново - обикновено ден по-късно, този път в присъствието на краля.

Няма "полагане на клетва" в началото на управлението на британски монарх, в стила на някои други държавни глави, като например президента на САЩ. Но има декларация, направена от новия крал и - в съответствие с традицията, датираща от началото на 18-ти век - той ще направи клетва да запази Църквата на Шотландия.

След фанфари на тромпетисти ще бъде направена публична прокламация, обявяваща Чарлз за новия крал. Това ще бъде направено от служител от балкон в двореца Сейнт Джеймс.

И за първи път от 1952 г., когато звучи националният химн, думите ще бъдат "Боже, пази краля".

Оръдейни салюти ще бъдат изстреляни в Хайд парк, Лондонската кула и от военноморски кораби, а прокламацията, обявяваща Чарлз за крал, ще бъде прочетена в Единбург, Кардиф и Белфаст.

Коронацията

Символичният връх ще бъде коронацията. Поради необходимата подготовка е малко вероятно коронацията да се случи много скоро след възкачването на Чарлз - кралица Елизабет наследява трона през февруари 1952 г., но не е коронована до юни 1953 г.

През последните 900 години коронацията се провежда в Уестминстърското абатство. Тя ще бъде извършена от архиепископа на Кентърбъри. В кулминацията на церемонията той ще постави короната на Свети Едуард върху главата на Чарлз - масивна златна корона, датираща от 1661 г.

Начело на Британската общност

Чарлз застава начело на Британската общност, обединение от 56 независими държави и 2,4 милиарда души. За 14 от тези държави, както и за Обединеното кралство, кралят е държавен глава.

Тези държави са Австралия, Антигуа и Барбуда, Бахамите, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Кристофър и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Нова Зеландия, Соломоновите острови, Тувалу.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase