Снимка: архив, БГНЕС

Изборът на Елизабет Тръс за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания продължава да е водеща тема в британските издания, като днес акцент в пресата е обявеният от нея кабинет.

Още по темата
Всички в Консервативната партия – от Борис Джонсън до редовите ентусиасти, които пълнят пощенските кутии с агитационни материали, са съгласни, че сега партията трябва да се обедини зад новия си лидер. Същото се отнася и за Елизабет Тръс. Съдейки обаче по подбора ѝ на членове на кабинета, очевидно тя цени повече лоялността, отколкото единството, пише в днешния си брой британският вестник "Индипендънт".

Тя не се впечатлява особено от таланта и опита и ще бъде по-малко толерантна към инакомислещите дори и от своя предшественик. Ако обаче се надява, че ожесточените вътрешни борби, които доведоха до падането на Джонсън (и опетниха надпреварата за лидер), могат да останат зад гърба ѝ, сбъркала е посоката. В джунглата има и други няколко опасни и отмъстителни политически хищници освен бившия премиер, който е убеден, че е бил лишен от власт преждевременно и несправедливо, допълва изданието.

Това може да се види най-ясно в лицата на тези, които няма да влязат в новия кабинет. Най-очевидният случай е Риши Сунак. Ако срещите с избирателите и предизборните дебати бяха протекли по-кротко, г-н Сунак можеше да получи като утешителна награда поста външен министър, а съветниците му да останат на разположение на правителството. Но през последните седмици се видя, че има дълбоко разминаване по въпросите за икономическата политика и за овладяването на инфлацията. Дори и ако Сунак беше решил да се включи в играта, най-вероятно щеше да е въпрос на няколко месеца да се откаже заради политически различия. За ужас на Тръс сега той твърди, че има силното желание да остане и в следващия парламент. Той все още не е приключил, заключава "Индипендънт".

За първи път в историята на Великобритания нито един от големите държавни постове - министър-председател, министър на финансите, министър на вътрешните работи и министър на външните работи, не се заема от мъж с бял цвят на кожата, пише в днешния си брой в. "Телеграф".

Тръс назначи ключовия си съюзник Куази Куартенг, който е от ганайски произход, за министър на финансите, Джеймс Клевърли, чиято майка е от Сиера Леоне, стана министър на външните работи, а Сюела Брейвърман, чиито родители са от индийски произход, стана министър на вътрешните работи, припомня изданието.

Снощи Тереза Кофи беше назначена за вицепремиер. Повишението на Кофи от министър на труда и пенсиите до позицията на заместник министър-председател е знак за благодарност за помощта, която оказа на Тръс по време на предизборната ѝ кампания, смята британският вестник.

Откакто Дейвид Камерън и Джордж Озбърн управляваха страната, нито един премиер не се е радвал на лукса да има финансов министър, който да се съобразява с неговите интереси. Тереза Мей беше спъвана на всяка крачка от Филип Хамънд, а Борис Джонсън водеше постоянна борба с Риши Сунак.

Назначавайки Куази Куартенг за свой финансов министър обаче, Елизабет Тръс се надява, че ще може да се радва на симбиоза, каквато липсваше на двамата ѝ предшественици, посочва изданието. Тръс я очакват трудни решения в хода на опитите ѝ да преведе страната през най-тежката икономическа криза за последните 15 години. Тя просто не може да си позволи да отделя време или енергия за политически спорове със своя министър на финансите. В лицето на Тереза Кофи, неин вицепремиер и министър на здравеопазването, тя има още един дългогодишен съюзник, който ще я подкрепи, без да иска да ѝ отмъкне поста, и именно на това трио се крепят шансовете на консерваторите да спечелят следващите избори, заключава "Телеграф".

"Най-големият кошмар на Лиз Тръс е сянката на нейния предшественик", извежда в заглавие в. "Гардиън".

След като Тръс се върна от замъка Балморал в Шотландия, където официално получи премиерския пост, тя незабавно се отправи към "Даунинг стрийт" 10, за да направи първото си обръщение към нацията.

Същевременно при освобождаването на длъжността Борис Джонсън също произнесе реч, в която призова партията на торите да се обедини около Тръс, но не можа да скрие огорчението от факта, че е отстранен.

Тогава Джонсън направи най-ясния намек досега, че планира да се върне в челните редици на политиката, като се сравни с римски държавник, който е призован да се завърне за последната битка.

Лица от близкото обкръжение на бившия премиер казаха, че той се надява да се върне на "Даунинг стрийт" 10, ако Елизабет Тръс се провали преди следващите избори, отбелязва изданието. Източник от Консервативната партия е казал пред вестника: "Изчакват да видят как ще се представи Лиз, но ако тя не изпълнява разпорежданията им, Борис отново ще излезе на светло".

Други обаче са го посъветвали да не си прави планове за завръщане. Приятел на Джонсън е казал: "Той е в заблуда. Трябва му терапия, ако си мисли, че точно сега страната се нуждае от това Борис да се върне на "Даунинг стрийт" 10".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase