Снимка: архив, БГНЕС

Зеленски казва на руските сили да бягат, Украйна започва контраофанзива в Херсонска област, пише британският в. "Гардиън".

Още по темата
Изданието отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски се е зарекъл да изтласка руската армия обратно до границите на Украйна отпреди началото на конфликта, а според негови съветници украинските войски са постигнали пробив на няколко места на фронтовата линия.

"Ако иска да оцелее, е време руската армия да бяга", каза Зеленски.

Руското министерство на отбраната призна, че вчера е започнала нова украинска офанзива в Николаевска и Херсонска област, но заяви, че тя се е провалила, а украинците са понесли значителни загуби, допълва "Гардиън", позовавайки се на руската агенция РИА Новости. "Опитът за офанзива на врага завърши с жалък провал", посочи то.

Украйна започна контраофанзива за за отвоюването на Херсон от Русия, е заглавието на лондонския в. "Дейли телеграф".

Всекидневникът посочва, че при започването на офанзивата небето е било огласено от вой на сирени и взривове, и коментира, че с официалното начало на настъплението вчера Киев прави важна крачка към отвоюването на ключовите територии на юг, намиращи се под руски контрол.

Вестникът пише, че Украйна се е готвила над два месеца за операцията, и припомня, Херсон е бил първият голям украински град, който падна в началото на инвазията, когато руските войски настъпиха на север откъм Крим. Оттогава Херсон се използва от Москва като стратегическа база и плацдарм за офанзиви в Южна Украйна, допълва "Дейли телеграф".

Американският в. "Вашингтон пост" отбелязва, че украинските власти са давали сигнали от седмици, че войските им ще започнат контраатака на юг, включително в района на стратегическия град Херсон.

Но няма яснота за мащаба на украинската операция, коментира вестникът. Представителите на украинските власти отказват да дадат повече подробности, а американските военни във Вашингтон казаха, че все още не са си съставили цялостна картина какво се случва на терен.

Украйна започва офанзива на юг, инспектори се отправят към Запорожката АЕЦ, пише и в. "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че обявената новина за настъплението на юг може да е част от по-широкообхватна контраофанзива на украинската армия.

Същевременно експерти на ООН се отправиха към Запорожка област, където обстрелите в района на атомната електроцентрала предизвикаха опасения от катастрофа, допълва изданието.

С артилерийска подготовка Украйна даде началото на контраофанзива на юг, съобщава в. "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът отбелязва, че Русия е омаловажила значението на атаката, но добавя, че ако се съди по съобщенията на руски военни блогъри, Украйна е постигнала пробиви североизточно от Херсон.

"Уолстрийт джърнъл" допълва, че с това настъпление шест месеца след началото на войната украинската армия твърдо иззема инициативата в бойните действия. В друг материал вестникът съобщава, че войната в Украйна изтощава запасите от боеприпаси на САЩ, което е породило опасения в Пентагона. По данни на изданието американското военно ведомство в момента обмисля начини как да ги попълни и същевременно да продължи да снабдява Украйна.

Украйна обяви, че контраофанзивата срещу Русия в Херсонска област е започнала, пише в. "Файненшъл таймс" и отбелязва, че САЩ са заявили, че дългоочакваният ход вече "е започнал да се отразява" на военните възможности на Москва.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase