Снимка: БГНЕС

Таймерът, отброяващ минутите до старта на мисията  "Артемида" към Луната, бе поставен на пауза 40 минути преди излитането. Паузата трябваше да трае 10 минути, но продължи повече от половин час и в крайна сметка се оказа, че полетът на "Орион" няма да се състои днес. Проблемът е с единия двигател, съобщават от BBC. Ракетата трябваше да излети в 15:33 часа българско време.

Проблемът е в третия двигател. Той не можел да се охлади достатъчно, а Дерол Наил от NASA Communications казва, че двигателят "не е получил температурата с висока точност, която търсихме".

Той описва проблема като "особено сложен", добавяйки, че това е нещо, което екипите на НАСА не са успели да тестват предварително.

Има и други лоши новини около ракетата - НАСА регистрира теч на гориво, а експертите са забелязали нещо като пукнатина върху междурезервоарния резервоар – частта от ракетата, която свързва резервоарите за течен водород и течен кислород. По-късно инженерите обявиха, че вероятно става дума само за образуване на лед от външната страна на основната степен на ракетата и ситуацията не е много сериозна.

След като полетът не се състоя днес, НАСА има готови две резервни дати: 2 септември и 5 септември.

Тези прозорци за изстрелване се задвижват до голяма степен от системата за прекратяване на полета на ракетата (FTS), която има батерия, сертифицирана за 20 дни, започвайки с инсталирането й на SLS на 18 август. Ако изтеглянето не се осъществи дотогава, FTS ще трябва да бъде премахнат и сменен.

Представители на НАСА обаче изразиха увереност, че излитането ще се състои на една от трите планирани дати.

Астронавт от НАСА увери, че техническите проблеми, с които инженерите се борят в момента, са "много чести".

"Особено за първия полет на чисто нов космически кораб",  каза Стан Лав пред BBC и допълни, че това е тестов полет, което означава, че има "много възможности да се появят нови неща, но наистина се надявам да сме готови".

Твърди се, че ракетата Space Launch System (SLS) е в "стабилна конфигурация" и сега инженерите ще работят по събирането на данни, за да видят какво се е объркало.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase