Снимка: архив, БГНЕС

Реките по света изчезват. Каналите са празни. Дъната на язовирите са покрити с прах. Светът е изцяло в плен на ускоряващото се изменение на климата и то има дълбоко икономическо въздействие. Загубата на водни пътища означава сериозен риск за транспортните маршрути, селското стопанство, енергийните доставки и дори за питейната вода, пише Брайън К Съливан, Bloomberg News*.

Още по темата
Реките, които са били от решаващо значение за търговията в продължение на векове, сега са пресъхнали, застрашавайки глобалното движение на химикали, горива, храни и други стоки.

През последните седмици Рейн - стълб на германската, нидерландската и швейцарската икономика - на моменти е почти непроходим. Дунав, който се вие на приблизително 2900 км през Централна Европа до Черно море, също е непроходим през последните седмици. Търговията по европейските реки и канали допринася за около 80 млрд. долара за икономиката на региона само като вид транспорт.

Екстремното лято в Китай се отрази негативно на най-дългата река в Азия - Яндзъ. Намаленото ниво на водата е затруднило производството на електроенергия в много ключови водноелектрически централи. Мегаполисите, в това число Шанхай, изключват осветлението, за да намалят потреблението на електроенергия, а Tesla Inc. предупреди за прекъсвания във веригата за доставки за местния си завод. Toyota Motor Corp. и Contemporary Amperex Technology Co., най-големият производител на батерии за електромобили в света, затвориха заводи.

Засушаването на река Колорадо - източник на вода за 40 млн. души между Денвър и Лос Анджелис - е толкова голямо, че вторият кръг от драстични съкращения на водата засяга Аризона, Невада и Мексико. Реката и нейните притоци напояват около 4,5 млн. акра земя, като генерират около 1,4 трилиона долара годишно под формата на селскостопански и икономически ползи.

Оттеглящите се води в югозападната част на САЩ разкриват мъртви тела и следи от динозаври, които са били потопени в продължение на милиони години.

Защо реките се отдръпват?

Причините за пресъхването на световните водни пътища са комплексни. Влияние оказват климатичното явление Ла Ниня, продължителната суша в много региони, както и лошият късмет. Но най-големият фактор, който е в основата на промяната, е изменението на климата.

"Това е комбинация от много фактори, довели до това особено екстремно събитие", казва Даниел Суейн, климатолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. "Но ясно се вижда ролята на климатичните промени, които направиха драстично по-вероятни многобройните основни, рекордни, а в някои случаи и съкрушителни горещи вълни."

Повишаването на температурите на Земята означава, че над планинските вериги вали по-малко сняг, поради което през лятото по време на топенето му в реките и потоците се стича по-малко вода, казва Исла Симпсън, учен от Националния център за атмосферни изследвания в Боулдър, Колорадо.

Планинският сняг е природен резервоар. Когато снеговалежите намалеят, източникът на много реки - от САЩ до Китай, от Европа до Близкия изток - изчезва, казва Суейн от Калифорнийския университет.

"Загубата на сняг и на планински ледници в Алпите беше изключителна и това лято, което шокира дори опитни климатолози и глациолози", каза Суейн.

След това се появява Ла Ниня - захлаждане на екваториалния Тихи океан, което нарушава глобалните климатични модели и води до проливни дъждове в някои райони и суша в други. Светът преживява втора поредна Ла Ниня, а шансовете за още една през 2023 г. се увеличават.

"Продължаващата и силна Ла Ниня свързва засушаванията и ниските речни потоци в Северна Америка, Европа, Близкия изток и южното полукълбо", казва Ричард Сийгър, професор-изследовател в Обсерваторията за Земята "Ламонт Дохърти" към Колумбийския университет.

По-високите температури в света също така означават, че водните пътища буквално се изпаряват.

Или, както казва Сийгър, затоплянето на атмосферата "изсмуква повече влага от земната повърхност".

*Със съдействието на Ким Чипман и Самюъл Додж.

Още подобни анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase