Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски поздрави народа си за Деня на независимостта с емоционална реч. Днес Украйна отблезвя 31 години суверинитет, но и шест месеца от началото на руската инвазия

"Днес Украйна отбелязва деня на знамето, но това се случва докато се борим срещу най-страшния враг на нашата държава. В същото време постигнахме огромно национално обединение. Нашият национален флаг стана символ на кураж. Символ на онези, които уважават свободния живот. Където има синьо и жълто няма и няма и да има тирания. Там, където има синьо и жълто, няма да има диваци. Нашето знаме е навсякъде - от фронтовата линия, където нашите войни се бият с врага, до столиците на всички континенти. Това значи само едно нещо - хуманност", заяви президентът.

Още по темата
"Благодарен съм на всички, които защитават истинските ценности. Благодарен съм на всички, които помагат на Украйна. Благодарен съм на всички, които след 24 февруари избраха пътя на борбата за това, което прави живота истински: за свобода, за независимост", каза още той.

44-годишният лидер произнесе речта в бойна униформа пред централния паметник на независимостта на Киев от СССР.

"Нова нация се появи на света на 24 февруари в 4 часа сутринта. Не е родена, а преродена. Народ, който не плачеше, не крещеше и не се уплаши. Нация, която не избяга. Не се отказа. И не забрави", заяви Зеленски.

"Планирали сме много събития - нещо, което да подчертае пътя, който сме изминали. Който сме изминали заедно - украинците в Украйна, във всички наши територии - както в свободните, така и във временно окупираните, защото нашият народ се сражава навсякъде. Украинците в чужбина - всички, които помагаха, всички, които разпространяваха истината за Украйна, всички, които призоваваха да се борим за Украйна", каза още украинският президент.

"Никой окупатор не се чувства в безопасност на нашата земя. Всички сътрудници знаят, че нямат бъдеще. И всички ние не просто вярваме - ние виждаме, че държавата ни има перспектива", допълни лидерът.

За пореден път Зеленски обяви, че Крим е неизменна част от Украйна и тя ще си върне градовете и хората отново.

"Какво за нас е краят на войната? Ние казвахме: мир. Сега казваме: победа", заяви Зеленски.

"Не ни интересува каква армия имате, интересува ни само нашата земя. Ще се борим за нея докрай", каза Зеленски във видеообръщението си днес

"Ние се държим здраво вече шест месеца. Трудно е, но сме стиснали юмруци и се борим за съдбата си", каза той.

"Всеки нов ден е причина да не се отказваме. След толкова дълъг път нямаме право да не продължим докрай", допълни Зеленски

По отношение на Русия той добави: "Няма да се опитваме да намерим разбирателство с терористите. За нас Украйна е цяла Украйна. Всички 25 региона, без никакви отстъпки или компромиси."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase