Снимка: БГНЕС

Китай е силно зависим от вноса на полупроводници и високотехнологични продукти от Тайван. Това възпрепятства инвазията на острова засега, казват експерти, информира Дойче веле.

Пекин демонстрира мускулите си пред Тайван и света. Китай реагира на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе с военни маневри и демонстративно нахлуване във въздушното пространство и водите на островната държава.

Пекин наложи и санкции. Първоначално са засегнати само цитрусовите плодове и различни рибни продукти. Още преди посещението на Пелоси, Китай спря вноса от повече от сто тайвански производители на храни. Забранен бе и износът на естествен пясък за Тайван, от който строителната индустрия на острова е силно зависима.
Китайската икономика обаче не може да си позволи да санкционира вноса на технологични продукти като микрочипове и оптични компоненти.

Икономически гигант край бреговете на Китай

Тайван е с размерите на германската провинция Баден-Вюртемберг и има 23 милиона жители. Но Тайван е познат в целия свят с индустриалните стоки, които изнася.

Колкото автомобилната индустрия е значима за германската икономика, толкова високотехнологичната
полупроводникова индустрия е важна за Тайван. Сравнението с Германия показва и колко зависим е Тайван от своя износ. Около 70% от производството на Тайван отива за износ, при съотношение от "едва" 47% за Германия.
Докато през 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Китай според данните на МВФ е бил 12 259 щатски долара, в Тайван той е почти три пъти по-висок - 33 775 долара.

Китай и Тайван са дълбоко свързани икономически

Китай е и най-значимият търговски партньор на Тайван, следван от САЩ. Повече от 42% от износа на Тайван отива в Китай, а 22% от вноса на Тайван идва оттам. През 2020 г. между Тайван и народната република са били обменени стоки и услуги на обща стойност 166 милиарда долара.

Тайван е и един от най-важните инвеститори в континентален Китай. Според правителството в Тайпе тайвански компании са вложили там около 194 млрд. щатски долара в общо 44 577 проекта между 1991 г. и края на май 2021 година. Един от най-известните примери са фабриките за електроника на "Фокскон". Тайванската компания произвежда смартфорни за "Епъл", "Самсунг" и игрови конзоли за "Сони" в Шънджън, Южен Китай, както и във фабрики в Северен и Западен Китай.

Полупроводниците и другите IT технологии съставляват над половината от тайванския износ. Търговското партньорство между Китай и Тайван в областта на технологиите функционира по следния начин: Народната република доставя важни суровини като редкоземни метали и по-елементарни електронни компоненти, а Тайван изнася за Китай полупроводници и оптични компоненти от висок клас, за чието производство Китай не разполага с необходимото ноу-хау.

Основна цел на Китай е да започне да произвежда високотехнологични чипове. Въпреки че ръководството на страната многократно е подчертавало това, народната република очевидно изостава.

Пекин си поставя за цел най-късно до 2049-а да се обедини с Тайван

Експертите смятат, че когато тази цел бъде постигната, ситуацията за Тайван може да се усложни. Тогава насилственото обединение може да влезе в дневния ред на държавния и партиен лидер Си Дзинпин.
Експерти по сигурността припомнят, че Китай многократно е заявявал целта обединението на Тайван и континенталната част на страната да се случи най-късно до стогодишнината от основаването на народната република. Юбилеят ще бъде отбелязан през 2049 година.

Родерих Кизеветер, експерт по сигурността на германския Християндемократически съюз, смята, че е вероятно това да стане много по-рано. Той казва, че досега се е смятало, че "ако Китай е в състояние да произвежда полупроводници със същата прецизност, скорост, а и в същото количество, което няма как да се случи преди 2027 г., е възможно нахлуване. Но в Китай има и гласове, които твърдят, че в момента Западът е твърде ангажиран с войната срещу Русия и с подкрепата за Украйна."

Според Пекин американците нямат сили за две войни на два фронта. Кизеветер уточнява, че според него Китай все още не е готов за инвазия: "Трябва да се подготвим по-бързо за ескалация, но не и за такава, която ще се разгърне през следващите няколко месеца."

"Повече бизнесмени, отколкото идеолози"

Сингапурският политолог и дипломат Кишор Махбубани също не вярва, че Пекин скоро ще анексира Тайван със сила. "Защото китайците все още са повече бизнесмени, отколкото идеолози", обяснява той. В такъв случай за управляващите в Пекин рисковете очевидно ще надхвърлят ползите, смята Махбубани.
Но според него в бъдеще Китай ще налага интересите си по все по-доминантен и брутален начин. "Те не мислят с тримесечия или години напред, а с десетилетия. И вярват, че ако притежават достатъчна мощ, ще получат реванш за всички унижения, които е трябвало да понесат в миналото, когато не са били достатъчно силни."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase