Снимка: архив, БГНЕС

Пресата във Великобритания коментира предупрежденията на британския съветник по националната сигурност, че липсата на диалог с противниците на Запада създава риск от разразяване на ядрена война.

Още по темата
Лондонският "Таймс" цитира речта на сър Стивън Лъвгроув, произнесена в САЩ, че Западът рискува да влезе в ядрен конфликт с Китай или Русия, защото задкулисните канали за комуникация между съперничещите си сили са се срутили. По думите му през годините на Студената война световните свръхсили са имали по-голямо разбирателство, но прекъснатата впоследствие комуникация означава засилен риск от случайна ескалация на напрежението.

"Трябва да сме честни - стратегическата стабилност е под риск", цитира "Дейли телеграф" думи на Лъвгроув пред вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания. Той изтъква, че е необходимо "да започнем да мислим за нов ред в сигурността". Според него светът навлиза в "нова опасна ера" със заплахи от генетични оръжия, базирани в космоса системи и лазери.

Ораторът припомни на аудиторията, че през Студената война двата монолитни болка СССР и НАТО, макар да са имали някои тревожни момента, все пак са били в състояние да постигнат взаимно разбиране за своите доктрини, каквото разбиране сега отсъства, продължава вестникът.

Според Лъвгроув доктрините на Москва и Пекин са непрозрачни, да не говорим за Пхенян и Техеран. "Така че въпросът е как да рестартираме стратегическата стабилност за новата ера, как да намерим баланс сред безпрецедентната сложност, така че да няма възможност да се сринем в безконтролен конфликт", заяви британецът.

Делничното издание на "Телеграф" привежда оценка на Федерацията на американските учени, според която Китай сега разполага с 350 ядрени бойни глави, докато Русия и САЩ имат 6257 и 5600 съответно. Но последни прогнози на Пентагона сочат, че до 2030 г. Пекин ще притежава към 1000 ядрени бойни глави, тоест три пъти повече от сега. Освен това се смята, че Китай изгражда най-малко 250 нови ракетни силоза в северозападните си райони, посочва лондонският вестник.

В заключение "Дейли телеграф" изтъква обезпокоителния за НАТО факт, че Китай  купува европейски пристанища, сред които Пирея в Гърция и Генуа и Триест в Италия.

По същата тема "Гардиън" припомня, че миналата година Пекин е тествал хиперзвукова ракета, която обикаля земното кълбо, преди да порази целта си и че Русия и САЩ също разработват такива ракети, които летят с пет пъти по-голяма скорост от тази на звука и могат да маневрират. В речта си Лъвгроув похвали решението на САЩ да се съсредоточат отново върху Китай, но изтъкна рисковете от технологичните иновации. "Имаме ясни притеснения относно модернизацията на  ядрената програма на Китай, чрез която се повишава броят и разнообразява видът на ядрените оръжейни системи в неговия арсенал", цитира вестникът думите на със Стивън.

"Гардиън" припомня едно изявление на бившия британски заместник-министър на отбраната Дейвид Уилямс по повод 150-ия ден от "непредизвиканата и незаконна война" на Русия срещу Украйна. Според него този конфликт пасва на "модела на Русия да действа умишлено и безразсъдно за подкопаването на световна архитектура на сигурността". Уилямс е уточнил, че този модел на поведение включва "незаконното анексиране на Крим, използването на химически и радиологични оръжия на британска земя и постоянните нарушения, довели до сриването на договора за ядрените оръжия със среден обсег".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase