IStockphoto

Красотата идва отвътре". Чували сме тази поговорка милиони пъти и в повечето случаи и вярна. Вземете например биотина. 

 
Напоследък изглежда, че стотици козметични марки са пуснали на пазара продукти, съдържащи биотин. Всички те твърдят, че помагат за възстановяването на загубена коса, уплътняват кожата и укрепват ноктите. Експертите обаче казват, че няма достатъчно научни доказателства, които да подкрепят тези твърдения. 
 
Какво е биотин?
 
Биотинът е витамин В комплекс, известен още като витамин В7. За разлика от други хранителни вещества, които се произвеждат естествено в тялото ни, биотинът се абсорбира чрез храната и течностите, които приемаме. Повечето хора поддържат здравословни нива на биотин, които стимулират космените фоликули, подхранват кожата и помагат на масните жлези да функционират правилно благодарение на своя комплекс от мастни киселни. 
 
Когато някой има дефицит на биотин, той може да получи кожни обриви, чупливи нокти, изтъняване на косата и косопад. Недостигът на биотин обаче е твърде рядко срещан и никога не е докладван толкова тежък дефицит при здрави хора, които се хранят балансирано. Освен това, хората с дефицит на биотин изпитват много повече от изтъняване на косата - те имат конюктивит, значителен обрив около очите, носа, перинеума и дори гърчове.
 
Помага ли биотинът на кожата?
 
Широко разпространено е вярването, че комплексът от мастни киселини в биотина може да подобри кожната бариера и следователно да действа като лечебна съставка. Това обаче не е така. 
 
"За съжаление, ние го проучихме и няма никакви ползи от локалния биотин", казва Дезире Стордал пред InStyle. Тя обяснява, че има по-малко от 2% увеличение на здравето на кожата след използване на локален биотин върху кожата, което изобщо не е много. Добавя, че проучването е било доста задълбочено и, ако е имало реални резултати за положителен ефект, те е щяло да се видят. 
 
Стордал допълнително обяснява, че докато продуктът, в който се влива биотин, може да има ефект, това вероятно не се дължи на самия биотин, а по-скоро на меланжа от съставки за грижа за кожата, които работят синергично за подобряване на външния вид. 

Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase