Снимка: архив, БГНЕС

Лисабон привлича особено силно чуждестранните инвеститори, които вече държат 40 процента от пазара на недвижими имоти, а цените на жилищата са скочили с 13 процента през първото тримесечие на 2022 г. - най-силното покачване от 12 години, по данни на в. "Диариу де нотисиаш".

Това голямо поскъпване продължава вече две години: между март 2020 и януари 2022 г. цените са хвръкнали с рекордните за Европа 27,5 процента. А през първото тримесечие сделките с чужденци са се увеличили с цели 70 процента спрямо същия период на миналата година.

Пандемията засили интереса на купувачи от Европа и Северна Америка, търсещи по-добро качество на живот с по-достъпни цени, отколкото в повечето големи западни градове. Тези чужденци са вложили миналата година историческите 920 милиона евро в жилища в португалската столица.

Градът е изключително популярен сред американците, които са го избрали за своя нова модна дестинация, издигайки се за две години от пето до първо място сред международните купувачи, измествайки французите, след които се нареждат китайците и британците.

Представители на сектора очакват този интерес да продължи да кара цените да скачат в контекста на дефицит на предлагането и силно поскъпване на работната ръка и строителните материали. От тази ситуация страдат най-вече местните купувачи от средната класа, подчертава "Диариу де нотисиаш".

В други страни скокът на цените на жилищата е още по-впечатляващ

Париж остава най-скъпият град в Европа, но Франция е сред страните с най-умерено поскъпване на жилищата. Особено впечатляващ е скокът на цените през последните години в Нидерландия (+59 на сто), следвана от Португалия (+55,5 на сто), Германия (+44,5 на сто), Австрия (+39,6 на сто) и Ирландия (+36,1 на сто), изтъква в. "Репюбликен лорен".

Същото е положението в големите европейски столици и градове. Средната цена на жилищата в Амстердам е хвръкнала с 61,6 на сто през последните пет години, в Копенхаген - с 47,8 на сто, в Лисабон - с 44,7 на сто, във Виена - с 36,4 на сто, в Мадрид - с 35 на сто, в Дъблин - с 29,5 на сто, а в Стокхолм - с 28,9 на сто.

Най-висока е средната цена на квадратен метър в Париж (12 917 евро), далеч преди Лондон (7916 евро), Осло (6833 евро), Копенхаген (6708 евро), Берлин (6200 евро), Амстердам (5686 евро), Виена (5248 евро), Мадрид (4889 евро) и Лисабон (4486 евро), по данни на портала за недвижими имоти FNAIM.

ЕЦБ не изключва спукване на балона на недвижимите имоти с покачването на лихвите

В доклада си за финансовата стабилност, публикуван през май и цитиран от Ройтерс, Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че пазарът на недвижими имоти, доближаващ балон в някои страни от еврозоната, ще пострада от очертаващото се покачване на лихвите. Според финансовата институция стойността на имотите в Европа е надценена средно с 10 до 15 процента, а в някои страни - дори до 60 на сто.

ЕЦБ се опасява от ефект на спукване на балона на недвижимите имоти в еврозоната, дълго време раздуван от политиката на нулеви лихви, ако ставките по ипотечните кредити се повишават по-бързо от инфлацията. По нейни изчисления цените на недвижимите имоти могат да спаднат с 0,83 до 1,17 на сто при всяко покачване на лихвите по ипотечните кредити с 10 базисни пункта, след отчитане на инфлацията. Освен това финансовата институция не изключва нови корекции на финансовите пазари заради войната в Украйна, по-осезаемо забавяне на растежа на световната икономика или необходимост от по-бърза от очакваното корекция на паричната политика.

Централната банка алармира и за риск от спирала цени-кредит в някои страни, изтъквайки, че в Словакия, Естония и Литва се наблюдава едновременно най-силно увеличение на цените на жилищата и най-голям растеж на ипотечните кредити. Най-голямо задлъжняване по ипотечни кредити спрямо БВП се наблюдава в Нидерландия, Кипър и Гърция.

В Полша задлъжняването на домакинствата поражда заплаха от жилищна криза. Заради все по-скъпите ипотечни кредити поляците затъват в дългове, докато в същото време на пазара не достигат 2 милиона апартамента, предупреждава седмичникът "Политика". А пристигането на най-малко 1,5 милиона бежанци от Украйна след началото на войната тласна наемите рязко нагоре - с 25 до 70 на сто в големите полски градове.

За да се овладее инфлацията, достигнала 12,3 процента, Полската национална банка (NBP) непрекъснато повишава основната си лихва, която от 0,5 на сто през април 2020 г. нарасна до 5,5 на сто през май 2022 г. В резултат на това месечните вноски на кредитополучателите растат главоломно, понякога с цели 90 процента само за няколко месеца.

На пазара на недвижимите имоти в България за последните 6 години номиналните цени растат с почти същите нива, както и в страните от ЕС

На пазара на недвижимите имоти в България за последните 6 години номиналните цени растат с почти същите нива, както и в страните от ЕС, заяви неотдавна Георги Купенов от "ЕРА Недвижими имоти", цитиран от БТА. Средното реално повишение на цените на имотите в България, когато се извади факторът инфлация, е 3,8 на сто годишно при средно 4,06 на сто за ЕС.

Страните с много по-голям растеж са Унгария, Португалия, Люксембург, Чехия и други държави, а България е на нивото на Испания, Малта, Швеция, Румъния. Практически в 19 страни от ЕС цените растат по-бързо от България, коментира експертът и добави, че страната ни е в последната група по растеж на цените. В момента инфлацията нараства с по-високи темпове от цените на имотите, каза експертът и посочи това като възможност за инвестиции.

Купенов отбеляза, че съотношението между нашите цени и тези в развитите страни не отговаря на разликите в икономическото развитие, което означава, че цените на имотите в България все още са по-ниски, подобно на Румъния. Той илюстрира мнението си с пример за Чехия, където БВП на глава от населението е 22 000 долара, а в България е около 10 000 долара, същевременно разликата в цените е около четири и половина пъти.

Според експерта ипотечното кредитиране при нас е по-ниско спрямо много страни в Европа, като страната ни е почти в края заедно с Унгария. В България хората предпочитат да купуват жилища със спестявания и не повече от 30-35 на сто от покупките за последните една-две години са с ползване на ипотечен кредит. Инвестициите в недвижими имоти в България също са под средните за ЕС, изтъкна Купенов.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен: И аз така чух, примерно в Китай има брутален балон и е пред срив ситуацията. Богати комун. функционери (!?!) гледат да си изнесат подкупите в чужбина, дори да са на загуба имотите или без доходност от наеми не ги боли. И влагат тихомълком в западна европа и америка. Итал. мафиози също. В България нищо чудно същата история да е, в едно предаване споменаха, че много държавни служители се спускали на имоти, спестили от закуски и те горките...

64

Анонимен

преди 2 месеца

Никой не парви сметка, че това безумно увеличение прави имотите на практика непродаваеми,в края на случаката едни големи пари отиват при едни хора,които става милионери.Защо мислите шефът на Хоум 2 Ю стана мултимилионер за година?Това е от големи брокерски комисионни.Сега имотите на 150 хиляди евро са трудно продаваеми, кой с честен труд в България ще даде над 300 хиляди лева за имот,само в София са,другите са от сивия сектор,а 3стаен масово е 500 хил лв..Имотите се ползват за перачница на пари

63

Име

преди 2 месеца

До Анонимен: Е чак пък бутафория. Имат много хубави социални помощи, помощи за болни и тн., на улицата няма да останеш. Затова всичкото прабългарин натам драпа да иде. Който остане без работа ще взема преди това една година пари за безработни. Ама ако имаш ипотека за 30 години и на петата година останеш без работа, пък имаш и деца да гледаш, може да ти приседне.И не само в германия, и в бг може да ти приседне много яко, при нашите цени и заплати, и не дай си боже да ти се наложи да продаваш.