Снимка: БГНЕС

Растящите цени на хранителните продукти тормозят не само хората, но и животните. За пингвините и видрите в японския аквариум Хаконе-ен, на час път с кола югозападно от Токио, инфлацията и растящите цени означават промяна в диетата. И те изобщо не са доволни от това.

Преди пингвините и видрите в аквариума се хранеха с "аджи" или японски сафрид. Но аквариумът, дом на 32 000 животни, включително акули и тюлени, не бе имунизиран срещу икономическите неволи, измъчващи много глобални икономики. Цената на "аджи" се е увеличи с 20% до 30% от миналата година.

За да намали разходите, през май аквариумът премина към по-евтина алтернатива - "саба" или скумрия.

Но това не беше добре прието от животните, тъй като се наложи работниците в аквариума да проявят изобретателност, за да насърчат животните да ядат - например видрите и пингвините изглеждат по-склонни да ядат скумрия, когато е смесена с любимото им аджи.

"В идеалния случай те биха искали да се хранят само с аджи, но търпеливо хапват и скумрия", казва пазачът на аквариума Хироки Шимамото пред свързаната с CNN телевизия Asahi. "Някои от птиците категорично показват, че не искат храната. "Първоначално лапат новата риба, но след това я изплюват", каза той.

Мъжът е на мнение, че това надали е въпрос на вкус. Той предполага, че животните са озадачени заради размера на новите риби, които са по-големи от старите: "Те смятат, че има нещо нередно", обясни той.

С видрите е още по-трудно, тъй като те единодушно отказват по-евтината риба.

Аквариумът също намалява разходите, като съкращава броя на циркулационните помпи от две на една. Това намалява сметката му за електричество с 40% до 50%.

"Можем да повишим таксата за вход в аквариума и да разрешим този проблем, но бихме искали да направим всичко възможно, за да запазим нашето съоръжение удобно място за посещение. Не планираме да повишаваме цените за вход", допълва Шимамото.

От аквариума казват, че пингвините и видрите имат предпочитания вид риба и аквариумът прави всичко възможно да задоволи техните нужди.

"Всички животни в аквариума са семейни и ние правим всичко възможно да ги поддържаме здрави", се казва в съобщението. "Никога не бихме принудили никое животно да яде това, което не иска. Бихме искали колкото се може повече хора да дойдат и да посетят Хаконе и да се насладят на нашите животни", признава той.

Аквариумът все още купува известно количество сафрид, но не възнамерява да се върне изцяло към старото меню, докато цените не спаднат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase