Снимка: БГНЕС

Първи случаи на маймунска шарка има вече и в България. Как се предава тази болест, какви са симптомите, кой е особено застрашен и как да се предпазим от заразяване, предава "Дойче Веле".

В повече от 40 страни, в това число и България, вече има случаи на маймунска шарка, а Световната здравна организация (СЗО) създаде специална комисия, която ще преценява дали заболяването застрашава общественото здраве и в каква степен. Възможно е в зависимост от резултата СЗО да обяви "световна извънредна ситуация".

Има ли опасност от нова пандемия?

Ако СЗО обяви извънредно положение, това ще означава само, че на първо време лекарите ще трябва да повишат вниманието си и да информират пациентите си за заболяването. В същото време е малко вероятно то да се превърне в пандемия, защото - за разлика от Ковид-19 - маймунската шарка се предава само при много близък контакт със заразено лице.

Още по темата


Как се предава болестта?

Точният механизъм на предаване не е известен, но медици допускат, че вирусът прониква в организма през ранички по кожата, през дихателните пътища, през очите, носа или устата. А това означава, че болестта се предава най-вече при близък контакт с човек, който вече се е заразил.

През последните месеци беше регистрирано увеличение на случаите на маймунска шарка при мъже, правили секс с други мъже. А това доведе до стигматизирането на болестта. От СЗО обаче подчертават, че вирусът може да се разпространява и във всяка друга група от хора, ако те са имали близък контакт със заразен човек. Освен това не може категорично да се каже дали вирусът се предава по-лесно чрез полов контакт, отколкото например чрез физически допир.

Как да се предпазим от заразяване?

Това са четирите най-важни предпазни мерки, които препоръчват от СЗО:

    избягване на близък контакт с хора, които са заразени
    използване на презерватив при полов акт
    старателно миене на ръцете с вода и сапун
    кихането и кашлянето да се извършват в сгъвката на лакътя.

Предпазва ли имунизацията?

Много хора на възраст над 50 години още като деца са били ваксинирани срещу едра шарка (вариола). Тази инфекциозна болест е сродна с маймунската шарка и междувременно се смята за изкоренена. Медици обаче предполагат, че ваксинацията срещу вариола е до 85 процента ефективна и срещу маймунската шарка, от което следва, че имунизираните са по-добре защитени от тежко протичане на болестта.

Ваксината срещу едра шарка "Imvanex" е одобрена в много страни и като защита срещу маймунска шарка. Експертите обаче не препоръчват масови ваксинации. Постоянната комисия по ваксинациите в Германия препоръчва ваксиниране в следните случаи:

    профилактично при хора, имали близък контакт със заразено лице
    за хора с повишен риск от заразяване с маймунска шарка, например мъже, които правят секс с други мъже, особено ако често сменят партньорите си
    за персонала на лаборатории, в които се изследват проби за зараза с маймунска шарка.

Имунизационен паспорт

Ваксината "Imvanex" защитава и срещу маймунска шарка

Имунизирането включва две дози ваксина, като втората се поставя най-рано 28 дни след първата. Който е бил ваксиниран като дете срещу едра шарка, може да си постави и само една доза ваксина - за подобряване на имунния отговор.

Карантина след заразяване

Симптоми като обрив, висока температура, главоболие и болки в ставите могат да бъдат признак за инфекция. В такъв случай се налага изолация до отшумяването на обрива. Това може да продължи до четири седмици. В повечето случаи болестта преминава леко.

Коментари Напиши коментар

15

До 14

преди 1 месец

Голяма глупост каза! Някой помогна ли ти или сам стигна до това прозрение?

14

Анонимен

преди 1 месец

избягване на близък контакт с хора които са ваксинирани особенно тия набодените с астра зенека и джонсън и джонсън съдържащи аденовирус от шимпанзе.Набодените с пгайзер да не се радват да се готвят за друго!

13

Анонимен

преди 1 месец

Маймуннската шарка е като свинския грип, но по маймунииите.