Снимка: istock

 Продукти:

  • 220 г масло на стайна температура
  • 1 кг ягоди, нарязани на половини
  • ¼ чаша захар
  • 2 супени лъжици сок от нар
  • 2 и ½ чаени лъжици ванилов екстракт
  • 1 и ¼ чаена лъжици сол
  • 2 и ¼ чаши брашно
  • 4 чаени лъжици бакпулвер
  • ½ чаша кафява захар + 2 с.л.
  • 3 големи яйца
  • ¾ чаша заквасена сметана
Приготвяне:
 
В голям чугунен тиган разтопете 2 супени лъжици масло на средна температура. В тигана добавете ягодите, захарта, сока от нар, ½ супена лъжица ванилия и ¼ супена лъжица сол. Разбъркайте добре и оставете да закъкри. Разбърквайте от време на време, докато соковете започнат да се редуцират или около 25 минути. Свалете от котлона и оставете да изстине. След това сложете тигана заедно с плодовете в хладилника за 4 часа или за през нощта.
 
Загрейте фурната на 180 градуса. В купа смесете брашното, бакпулвера и солта. В друга купа разбийте останалото масло с кафявата захар и 2 супени лъжици ванилия до пухкава смес или за около 3 минути. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате с миксера. Накрая добавете и сметаната и отново разбийте, докато всички съставки се смесят добре. Смесете сухите и мокрите съставки. Разбийте с миксера до пълно хомогенизиране. Залейте ягодите с полученото тесто. Печете за около 45 минути или до суха клечка. Извадете от фурната. Оставете да изстине за 10-15 минути. След това обърнете кекса върху широка плоска чиния или поднос, така че ягодите да се явят отгоре. Оставете да изстине напълно, преди да сервирате.
 
Още рецепти вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase