Снимка: БГНЕС

Двеста тона злато, сребро и скъпоценни камъни за милиарди долари се намират в трюмовете на кораба "Сан Хосе", потънал на дъното на Карибско море край Колумбия. Нови снимки на съкровището бяха публикувани наскоро.

Потъналият преди повече от 300 години кораб "Сан Хосе" кара сърцата на търсачите на съкровища по целия свят да туптят ускорено, пише Дойче веле. Според експертите в морския плавателен съд край бреговете на колумбийския пристанищен град Картахена има поне 200 тона злато, сребро и скъпоценни камъни. Когато останките на кораба бяха открити през 2015 г., тогавашният президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос ги обяви за "най-ценното съкровище, откривано някога в историята на човечеството".

Колумбийската армия осъществи неотдавна сложна експедиция с гмуркане на дълбочина от 950 метра. След това бяха публикувани сензационни снимки на легендарния кораб и неговите съкровища. На тях се виждат чугунени оръдия, порцеланови съдове, керамика и златни монети. Част от носа на кораба е покрита с водорасли и раковини, показани са и останки от корпуса. Твърди се, че това са най-точните снимки на кораба, правени някога.

Екипите, извършили експедицията, са провели четири спускания с помощта на високотехнологично оборудване, в това число и дистанционно управляван подводен робот. Достигнали са до извода, че останките от кораба са останали непокътнати от човешка ръка.

Още кораби на морското дъно?

Но спускането в дълбините доведе не само до впечатляващи снимки от мястото на корабокрушението. На няколкостотин метра дълбочина водолазите са се натъкнали на още два потънали кораба. Единият е галеон от колониалната епоха, а другият - шхуна от постколониални времена. Предстои да бъдат направени проучвания и на други 13 неизследвани обекта, за които се предполага, че може също да представляват потънали кораби.

Национално съкровище

Ценностите, намиращи се на борда на "Сан Хосе", са пътували от испанските презокеански колонии към двора на крал Филип V. Но те така и не пристигат там. През нощта на 7 юни 1708 г. корабът бил потопен в Карибско море от британския флот.

Едва няколко от близо 600-те членове на екипажа успели да се спасят. Колумбия планира да запази останките от кораба с операция, която ще ѝ струва около 61 милиона евро. Страната има намерение да изложи историческото наследство в музей в Картахена и го нарича "национално съкровище".

Спор за собствеността

Но откакто останките на кораба бяха открити през 2015 г., текат спорове на кого принадлежи съкровището. Не само Колумбия, но и Испания гледа на морския съд като на своя собственост.

Едно племе от коренното население на Боливия също предявява претенции към съкровището с аргумента, че в колониални времена негови предци са добивали среброто чрез принудителен труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase