Чешкият писател Мартин Вопенка представя в България новата си книга - "Новата планета". Тя предсказва бъдещето и задава важни въпроси с неприятни отговори.

"Виждам две версии на бъдещето в книгата. Едната е за свръхтехнологизирано общество, което живее в тази реалност. Това е именно новата планета. Но има и стара планета, която е забравила за всички технологии и живее във времето преди те да са създадени. Всичката ни памет е в електрониката, а отделният човек не знае почти нищо", каза той в "България сутрин".

Предпочита да пише за бъдещето, отколкото за миналото, тъй като за него то е по-важно. Но в книгата му има и малко от миналото, защото на практика това е историята на Йосиф и неговите братя от Стария завет. Историята е за предателството, което извършват братята, а главният герой е предаденият най-малък брат.

Историята непрекъснато се повтаря, отбеляза Вопенка.

"Исках да напиша голяма история, която да забавлява хората. След като главният герой пораства, в книгата има доста секс. Желанието ми беше да напиша голяма книга като "Граф Монте Кристо" или "Властелинът на пръстените", сподели още писателят пред Bulgaria ON AIR.

"Вярвам, че няма да се случи това, което е правдоподобно - че планетата ни ще загине. Голямото нещастие е, че пак трябва да произвеждаме оръжия вместо да помислим за планетата. С такива глупости губим времето си, в което можем да спасим планетата", подчерта гостът в студиото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase