Снимка: Pixabay

Френската компания Vinci Autoroutes, която управлява магистралите в страната, проведе проучване сред 12 400 европейски шофьори. То показва, че 79% от тях имат негативно отношение към своите колеги на пътя, а 97% се гордеят с уменията си зад волана. В проучването са участвали по минимум 1000 души от 11 европейски държави, като резултатите са доста любопитни, пише Automedia.bg.

Например 42% от поляците казват, че шофирането е „всеки за себе си“ (при испанците този показател 7%). Около 1/4 от британците смятат, че пешеходец, седнал зад волана, става съвсем различен човек като поведение. Едва 16% от италианците смятат, че сънародниците им са учтиви и внимателни шофьори, докато 14% от французите твърдят, че са подложени на огромен стрес зад волана.

Британците са на мнение, че 69% от техните шофьори са спокойни, докато германците твърдят, че 30% от тях са много агресивни на пътя.

Гръцките водачи определено се оказват най-недисциплинирани. 50% от тях признават за ругатни, ръкомахане, сигнализиране и дори слизане от колата, за да се разправят с друг шофьор.

Гърция също така е начело в списъка по брой на водачите – 59%, които са готови да изблъскат друга кола от пътя. Също така 77% шофьорите от южната ни съседка признават, че използват мобилните си телефони за разговор, докато шофиране, а 83% сърфират в смартфона си, докато карат.

Едва 20% от гърците са казали нещо положително за шофьорите от други държави, докато и тук лидер са британците – 50% от тях са настроени положително към колегите си на пътя от други страни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase