Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за възможно увеличаване на разпространението на маймунска шарка по време на фестивали и големи събития, планирани през лятото в Европа, предаде ДПА.

"Потенциалът за по-нататъшно предаване... през лятото е голям", предупреди регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Анри Клюге.

Според него обаче планираните за следващите месеци събития и празненства дават и възможност „за повишаване на информираността и увеличаване на индивидуалната и общностната защита" сред младите, сексуално активните и мобилните по света хора, уточнява БТА.

Според Клюге направените досега проучвания на случаите на маймунска шарка показват, че огнището в Европа датира от средата на април. Това е най-големият район, в който се разпространява заразата извън Западна и Централна Африка, където болестта е ендемична.

Специалистът е на мнение, че бързото увеличаване на болните от маймунската шарка е било подпомогнато от премахването на ограниченията срещу Ковид-19 в по-голяма част от Европа в последните месеци. Въпреки че много от случаите са свързани със сексуални контакти, Клюге подчерта, че вирусът може да засегне всеки.

Тъй като инфекцията не се разпространява по същите пътища като Ковид-19, няма нужда от широки мерки за обществено здраве, наложени заради коронавирусната пандемия, допълни той.

„Но – това е важно – все още не знаем дали ще успеем да ограничим напълно разпространението му", добави Клюге.

Коментари Напиши коментар

36

Анонимен

преди 2 месеца

да уточнят прайдовете

35

Случаен минувач

преди 2 месеца

Как да избегнем пандемия1) Не яжте болни прилепи2) Избягвайте полови с маймуни с извращенци имащи полови контакти с маймуни3) Не ходете по екзотика в чужбина, там ядат болни прилепи и имат полови контакти с маймуни.

34

Наблюдаващ

преди 2 месеца

Значи минава модата на короната, тормозът обаче продължава, размахването на пръст да не се ходи на фестивали и концерти също. Deja Vu...