Снимка: БГНЕС

Първата дама на Украйна Олена Зеленска разказа пред световната общност за хуманитарната ситуация в родината й.

Тя говори на събитие в Украинския дом, проведено в рамките на Световния икономически форум в Давос (Швейцария). Чрез видеовръзка съпругата на президента разговаря с участниците в Давос. Олена показа снимки на украински градове преди и след руската инвазия.

Първата дама показа и снимки на хора, засегнати от войната.

„Мариупол. Какво беше и какво стана след руския тормоз. Ирпин, Харков, Северодонецк. Беше – стана. Мислех как най-добре да говоря за украинската трагедия по време на онлайн сесия в Украинския дом в Давос, организиран като част от Световния икономически форум. Разбрах, че е по-добре да се види веднъж. Моите събеседници са в уютен далечен град. Аз съм в Киев, опитвам се да се възстановя от обстрела. Но ми се струва, че целият цивилизован свят разбира какво преживяваме сега“, написа първата дама в Instagram.

Олена говори и за важната роля на украинските жени във военно време, като нарече тяхната устойчивост изключителна. Зеленска настоя да бъдат засилени санкциите срещу Русия.

"Войната не е чужда. Защото това иска Русия -  да станат трагедиите наравно с новините от шоубизнеса. Не, това не трябва да е така в свят, който иска запазване на човечеството. Ценността на човешкия живот и мир е над всичко. Знаете ли какво ни вдъхновява? Че имаше хора, които се наричаха „новите приятели на Украйна“. Именно войната ги вдъхнови. За жалост. Но добре дошли нови приятели, за да се бием заедно. Защото това е приятелство – да се борим и побеждаваме заедно“, обобщи Елена.

По-рано първата дама заяви, че в Украйна ще бъде създадена служба за психологическа помощ в подкрепа на оцелелите във войната.
 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase