Снимка: БГНЕС

Туркменистан наложи серия от забрани на жените в страната, сред тях са да си правят маникюр, да се подлагат на пластични операции и декоративна хирургия, забранено им е да правят аборти.

Дамите също така нямат право да носят "тесни" дрехи, да боядисват косите си, да удължават ноктите си или да си слагат мигли, както е забранено и уголемяването на гърдите.

Подготвяните в последните седмици забрани са причина много жени в страната да загубят работата си уж заради поставени гръдни импланти или увеличени устни.

В Ашхабад и други туркменски градове полицията задържа жени с изкуствени мигли и нокти и ги отведе в полицейските управления. Там са били принудени да се "отърват" от миглите или ноктите си, и им е била наложена глоба от 140 долара.

В Ашхабад най-малко 20 стюардеси са били уволнени през последните седмици за предполагаемо използване на ботокс и уголемяване на устните. Около 50 служителки на националния железопътен оператор са загубили работата си заради гръдни импланти и уголемяване на устни, твърдят източници.

В резултат на ограничителни мерки десетки салони за красота в цялата страна спряха дейността си, след като получиха предупреждение от полицията за забраната за „неразрешени“ процедури и услуги на клиенти.

Новите правила включват забрана за носене на сини дънки и всякакви други прилепнали дрехи. Разрешено е носенето на широки дълги рокли.

Служителите на реда, обаче, са упълномощени да задължат жени за носене на „грешни дрехи“. Полицаите снимат нарушителите, съставят им протокол и ги принуждават да платят глоба.

Забранено е и носенето на бели сватбени рокли.

Властите забраниха на жените да се возят в коли с мъже, които не са им роднини. Полицаи от Пътната полиция спират коли с пътници и изисква доказателства, че жената е роднина на шофьора. Жените нямат право да сядат на предната седалка до шофьора.

От април тази година бе въведена и забрана за извършване на аборти. Правозащитни организации отбелязват, че Туркменистан разрешава аборт до 5-ата седмица на бременността, докато в другите страни е до 12-та седмица.

Правителството, обаче, обнародва закона, който беше приет още през 2015 г. без обществено обсъждане. Този закон забранява абортите, тъй като повечето жени в петата седмица от бременността дори не знаят, че са бременни.

Жените в страната обмислят провеждането на масови протести.

Коментари Напиши коментар

173

Анонимен

преди 1 седмица

Вече е късно.. Целият Туркменистан се изсели в Истанбул.. чувстваш се все едно намериш в друга държава...

172

Анонимен

преди 1 седмица

Съседи на Иран и Афганистан и бъка с газ и петрол - какво друго може да се очаква. Наистина Запада трябва да впрегне целия си интелектуален ресурс и да отърве енергетиката от зависимост от газ и петрол. И тогава средновековните азиатски държави държави, т.е. ислямските, + Мордор ще цъфнат и ще вържат.

171

Неочаквано тъп

преди 1 седмица

Таз държава територията требва да са разпредели между съседите си. Не че наоколо е цвете за мирисане но ще е по добре така.Пък ако искат сички жени моми може да дойдат в България, ще си намерят се некой ерген, щото доста има, ще си правят които искат, маникюр, масаж, и е са длъжни да носят бурки в 40градуса жега. Ненирмална работа.