Снимка: БГНЕС

Турция иска отново да привлича повече туристи от Русия, защото се надява техните пари да реанимират закъсалата турска икономика. Анкара дори намери начин как да заобиколи санкциите срещу Русия.

За да вдигне на крака разтърсената от кризи икономика, Турция разчита и на приходите от туризма, които се надява да увеличи до нивата отпреди пандемията. Лесно е да се каже, но трудно да се изпълни, тъй като в енергетиката, търговията и туризма Турция е много силно зависима от Русия. През 2019 година търговският обмен между двете страни достигна 25,7 милиарда евро, а Русия е и един от най-важните доставчици на енергия за Турция, пише "Дойче Веле".

Именно поради това Турция отхвърля западните санкции срещу Русия и не се присъединява към тях, макар да членува в НАТО. В контекста на изострящата се икономическа криза и високата инфлация, Турция би желала да запази добрите си отношения както с Русия, така и с Украйна.

На приходите от туризма се разчита особено много за намаляването на дефицита в платежния баланс. Но ограниченията в разплащанията и в самолетните пътувания, причинени от санкциите срещу Русия, пораждат опасения, че броят на руските туристи в Турция може рязко да намалее. Затова Турция търси алтернативи.

Собствена руска разплащателна система

Американските компании за кредитни карти Mastercard и Visa прекратиха отношенията си с Русия след наложените на страната санкции заради агресията на Путин. Но Турция е намерила начин да заобиколи ограниченията – тя позволява на руските туристи в страната да имат достъп до парите си чрез руската разплащателна система „Мир“, въведена от Русия през 2014 година.

Още тогава заради анексията на Крим в Москва се ширеха опасенията, че западните санкции срещу руските банки и руските бизнесмени могат да направят невъзможни транзакциите с Mastercard и Visa. Впоследствие системата „Мир“ бе въведена и в други страни, в които има особено много руснаци.

По данни на Руската централна банка, картите „Мир“ се използват в Руската федерация и в още 12 държави, сред които Армения, Киргизстан, Казахстан, Беларус, Виетнам и Кипър. В края на 2021 година броят на собствениците на карти „Мир“ възлизаше на 113,6 милиона.

Засега този вид плащания се приемат от три банки в Турция: Isbank, Ziraat Bankasi и VakifBank. Те се стремят да разширят приложението на картите, макар Украинската централна банка да поиска от Турция да сложи край на всички плащания чрез руската система.

Заради западните санкции в момента руснаците могат да плащат в Турция само с картите „Мир“ или в брой. Има сведения, че турските банки не бързат да откриват нови сметки на дошлите в страната руснаци, опасявайки се, че така могат да нарушат санкциите. От началото на войната досега в Турция са дошли хиляди руснаци, които се стремят да избегнат санкциите.

Експертите предупреждават, че подходът на Турция би могъл да бъде приет като опит да се заобиколят санкциите. Политическите и икономическите връзки на страната, която подобно на Русия и на Украйна е на Черно море, са сложни, казва пред ДВ икономическата експертка Гюлдем Атабай: „Точно както за Германия е трудно да наложи енергийно ембарго, така и за Турция е трудно да заеме позиция, с която да се защити от Русия“.

Реалистично ли е да се очакват повече руски туристи?

Турското правителство се надява, че след кризата с коронавируса през тази година туризмът ще се възстанови и приходите отново ще се върнат на предпандемичното ниво от 35 милиарда долара. Атабай обаче е убедена, че Турция едва ли ще постигне тази цел. Тя смята, че тази година руската икономика ще спадне с десет процента: „Руската валута губи от стойността си, инфлацията расте. Покупателната сила на руските туристи и на руснаците като цяло е намаляла. Много от руснаците ще се откажат от пътувания в чужбина“, казва тя.

През миналата година Турция е била посетена от 24,7 милиона туристи, от тях 4,7 милиона са били от Русия. Именно те са били най-многочислената – с 19 процента, следвани от германците с 12,5 на сто и украинците с 8,3.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase