Продължават усилията за евакуация от завода "Азовстал" в Мариупол. През вчерашния ден едва 50 цивилни успяха да напуснат стоманодобивния комбинат. Киев обвини руските сили, че постоянно нарушават временното прекратяване на огъня, което прави евакуацията много трудна и бавна.

САЩ обявиха отпускането на нова военна помощ за Украйна, за да се бори срещу руската агресия, предаде Bulgaria ON AIR.

Взели със себе си най-необходимото, около 50 жени, деца и възрастни хора, придружени от хора от Червения кръст и ООН, напуснаха "Азовстал" и поеха към чакащите ги автобуси. Евакуацията обаче е затруднена заради непрестанния обстрел от страна на руските сили, твърди Киев.

Още по темата
Игор и кучето му Жужа също са сред напусналите Мариупол. Двамата са извървели разстоянието от над 200 км до Запорожие за пет дни. По пътя ги среща шофьор на камион, който им помага и така спасява живота им.

"Аз и моето куче тръгнахме пеша. Тя тежи 8 килограма. По пътя можех да правя само чай. Кучето се изтощаваше от ходенето, но нямахме друг избор, за да останем живи", коментира Игор.

Той споделя, че е взел решението да напусне Мариупол, защото не иска да бъде роб на руския режим.

"Всичко е унищожено, има само отломки. Няма свобода вече в моя Мариупол", допълни той.

А последните украински военни, останали в завода, засега удържат руските атаки.

"Повече от 70 дни мариуполският гарнизон е подложен на многобройни удари от противника. Горд съм с войниците, които полагат свръхусилия, за да се противопоставят на противника. Ситуацията е изключително трудна, но въпреки всичко ние засега удържаме", допълни командирът на полка "Азов" Денис Прокопенко.

Президентът Зеленски заяви, че се работи и по дипломатически път за подпомагане на евакуацията на останалите военни в "Азовстал". Стотици деца също прекараха седмици наред в тъмните тунели на "Азовстал".

Катерина е доброволец в Мариупол - градът, в който живее от 30 години. Разказва, че е видяла много болка в детските очи.

"Видях с очите си най-тежките истории. Видях Ада на Земята. Моят град е напълно разрушен. Убийства, бомбардировки, измъчвания на цивилни - в това се превърна градът. Това трябва да спре сега, а не утре", категорична е тя.

Битката за град Харков също продължава. Базираният в САЩ Институт за изследване на войната казва, че украинците скоро могат да освободят Харков от заплахата на руската армия. Украинските власти предупреждават, че руските сили може да зачестят ракетните удари през уикенда, преди Деня на победата.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase