Снимка: БГНЕС

Ден след като Москва претърпя символично поражение с потъването на своя флагман на Черноморския флот "Москва", виден руски държавен телевизионен водещ заяви: "Можем спокойно да кажем, че това ескалира в Трета световна война. Това е абсолютно сигурно."

В горчива диатриба, която изглежда има за цел да обясни бавния напредък на Русия в Украйна, звездата на "Россия 1" и явна пропагандистка Олга Скабеева умолява зрителите си да "признаят", че страната сега се "бори срещу инфраструктурата на НАТО, ако не и самата НАТО".

Тя добави: "Мнозина казват "не може ли да стане по-бързо?“ Всички искат това да се случи по-бързо. Всеки би искал категорична победа. Всеки би искал всички поставени цели да бъдат изпълнени. В противен случай като цяло е невъзможно да приемем специалната операция, която започнахме – специалната операция на Русия в Украйна.

Загубата на "Москва", за която Украйна твърди, че е била ударена от нейните ракети "Нептун", нанесе нов удар на офанзивата на Кремъл, докато се готви за ново нападение в района на Източен Донбас, което се рекламира като определящ момент за резултата на конфликта.

Но ужасното предположение на Скабеева за западната намеса, подтикваща следващия голям международен конфликт, отразява поредица от предишни зловещи прогнози за световна война, от пропагандата по време на Студената война до Илон Мъск, който цитира изкуствения интелект като предвестник на глобалните битки.

Ето съкратена хронология на световните войни, които така и не са се случили:

16-ти век: Последователите на Нострадамус твърдят, че Третата световна война ще дойде "в рамките на следващите няколко години"

Да, със сигурност най-ранното предполагаемо предсказание за Третата световна война е предшествало първите две с няколкостотин години.

Поклонници на астролога, лекар и известен ясновидец от 16-ти век Нострадамус твърдят, че неговата книга, Les Prophéties - колекция от 942 поетични четиристишия - твърди, че предвижда бъдещи събития и предсказва, че Третата световна война може да избухне "в рамките на следващите няколко години".

Неговите привърженици твърдят също, че французинът е предсказал и двете световни войни през 20-ти век.

Специалистът по Нострадомус Боби Шейлър каза пред WION News миналата година: "Нострадамус вярва, че това ще бъде голяма продължителна война, от 25 до 29 години, последвана от по-малки битки."

Академиците обаче отдавна опровергават предполагаемите "пророчески" писания на Нострадамус.

1950: Анкетата в САЩ установява, че половината американци смятат, че Третата световна война е започнала

На фона на кипящото напрежение между САЩ и Съветския съюз, проучване на Галъп през декември 1950 г. установява, че повече от половината американци смятат, че Третата световна война вече е започнала.

Тревожното проучване идва по време на разгара на Студената война през 1948-53 г., и година след като СССР взривява първата си атомна бойна глава през 1949 г., слагайки край на монопола на Америка върху атомната бомба.

2016: Тръмп прогнозира, че САЩ ще се озоват в Трета световна война заради Сирия, ако "послушат Хилари Клинтън"

Само дни преди победата си на президентските избори в САЩ през 2016 г., Доналд Тръмп предупреди: "Ще се окажете в Трета световна война заради Сирия, ако слушаме Хилари Клинтън."

Предложението на Клинтън за въвеждане на зона, забранена за полети, за да защити обсадените цивилни граждани, беше критикувано от Тръмп като риск от конфронтация с "ядрената" Русия.

"Вече не се биете срещу Сирия, а срещу Сирия, Русия и Иран, нали?", попита той. "Русия е ядрена страна - страна, в която ядрените оръжия работят за разлика от другите държави, които само говорят."

2017: Илон Мъск твърди, чеи изкуственият интелект може да предизвика следващия глобален конфликт

След коментарите на руския президент Владимир Путин относно бъдещето на изкуствения интелект, Илон Мъск предупреди, че ИИ може да бъде най-голямата екзистенциална заплаха за човечеството, този път чрез започване на трета световна война.

Пишейки в Twitter 2.33 часа сутринта в Лос Анджелис на 4 септември 2017 г., Мъск приветства началото на потенциалния край на света.

Публикацията последва изявление на Путин, в което той твърди, че "изкуственият интелект е бъдещето не само за Русия, но и за цялото човечество... Той идва с колосални възможности, но и заплахи, които е трудно да се предвидят. Който стане лидер в тази сфера, ще стане владетел на света."

Мъск продължи: "Китай, Русия, скоро всички страни ще имат силна компютърна наука. Състезание за превъзходство на ИИ на национално ниво най-вероятно ще започне Третата световна война. Тя може да бъде инициирана не от лидерите на страната, а от един изкуствен интелект, ако той реши, че превантивният удар е най-вероятният път към победата."

2019: Тръмп предполага, че подходът на Обама със Северна Корея би довело до „Трета световна война“

Да, отново Доналд Тръмп предсказва Трета световна. По време на период на засилено напрежение между Северна Корея и Съединените щати, тогавашният президент Доналд Тръмп говори за отношенията си с нейния върховен лидер и твърди, че Барак Обама би въвел САЩ в световна война, ако все още беше на поста.

"Вероятно съм единственият, с когото той има такава връзка в света. Наричат ​​го Отшелническото кралство. Знам много за неговото Отшелническо кралство", заяви Тръмп по време на срещата на върха на НАТО в Лондон. "Имам много добри отношения с КНДР. Ако бяхте послушали президента Обама, в момента ще бъдем в Трета световна война."

Говорейки на среща с генералния секретар на военния алианс Йенс Столтенберг, Тръмп беше попитан за неотдавнашни ракетни тестове, проведени от източноазиатската страна. Тогава той сподели прякора си за Ким Чен Ун.

"Имам му доверие. Харесвам го, той ме харесва, имаме добри отношения. ще видим какво ще стане. Той определено обича да изстрелва ракети, нали? Ето защо го наричам Rocket Man", каза президентът. "Но ние имаме много добри отношения и ще видим какво ще се случи. Може да се получи, може и да не, но междувременно мина много време."

2022: Бившият украински премиер твърди, че Третата световна война вече е започнала

Почти три седмици след нахлуването на Русия в съседката й, бившият премиер на Украйна каза пред The ​​Independent, че Третата световна война "вече е започнала" и страните трябва да наложат пълни санкции на Русия, както и да наложат зона, забранена за полети.

Говорейки от родния си град Виница, централна Украйна, Владимир Гройсман също заяви, че страната му е "единствената защита" за Европа срещу настъплението на Русия на запад.

"Всичко вече е започнато от Путин и в момента само Украйна е на пътя му да марширува от изток на запад", каза Гройсман. "Благодарение на украинските войници той засега е победен. Но Путин мрази всички демократични страни; неговата цел е да омаловажи всички ни. Той започна да се движи от изток на запад. Украйна просто се оказва първата страна по пътя му."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase