Снимка: архив, БГНЕС

Докато руснаците бомбардират Киев през Страстната седмица, вярващите украинци са убедени, че "Бог е с Украйна“, предава настроенията в нападната страна в. "Дейли мирър".

Британското издание обръща внимание, че дори предупреждението на кмета на Киев да не се посещава столицата заради зачестилите руски нападения не е успяло да спре хората да отбележат началото на празничния период. По православния календар тази година Страстната седмица започва седмица по-късно, отколкото за католиците.

Още по темата
"Бог е с Украйна, така че е ясно, че ще победим", каза митрополит Епифаний, предстоятелят на Украинската православна църква, докато водеше службата на Цветница.

Жените, които присъстваха на литургията сами, помолиха Епифаний да се помоли за съпрузите и синовете, които са далеч, сражавайки се във войната.

В задната част на църквата десетки войници наблюдаваха как Епифаний заяви, че в продължение на десетилетия Църквата е била свидетел на "злите намерения" на Русия и как тя е използвала "църковното си влияние като инструмент за разпространение на лъжи".

Инвазията започна не с оръжия, а "с измама, неистини и лъжи", каза той.  

"Тя не започна с ракети, а със заблуда", добави Епифаний.

В очевидна препратка към отхвърлянето от Еманюел Макрон на термина "геноцид", след като френският президент предупреди Запада да бъде "внимателен" с подобни етикети, Епифаний призова последователите си да "наричат злото "зло", а не алтернативна гледна точка".

"Наричайте войната "война", а не "конфликт", каза той.

Украинският президент Володимир Зеленски в същия тон предупреждава за възможна руска ядрена атака и призовава за създаване на запаси от хапчета за радиация, отбелязва "Дейли мирър".

Зеленски призова Украйна да бъде готова за най-лошия сценарий, като предупреди, че не може да се изключи потенциална употреба на ядрено оръжие от страна на Русия. Зеленски предупреди украинците да се подготвят за евентуална руска ядрена атака и призова за създаване на запаси от радиационни таблетки. Светът "трябва да се подготви" за мрачния сценарий и да се сдобие с лекарства, които биха помогнали за ограничаване на радиационната болест, подчерта той.

Украинският президент първо изрази мрачните си предвиждания в интервю за телевизия Си Ен Ен, излъчено вчера, а после сподели мислите си в Телеграм.

На фона на засилената офанзива на Русия  след потъването на бойния кораб "Москва" в четвъртък и атаките срещу осем града, включително Киев, Харков и Лвов, в. "Ню Йорк пост" обръща внимание на изразената от Зеленски надежда американския президент Джо Байдън да посети Украйна. В интервюто за Си Ен Ен Зеленски призова Байдън да посети Украйна, за да "дойде тук и да види" разрушенията, причинени от руските сили. "Мисля, че ще го направи. Искам да кажа, разбира се, че това е негово решение", каза Зеленски. В същото време той добави, че Байдън "е лидерът на Съединените щати и затова трябва да дойде тук, за да види".

"Ню Йорк пост" припомня изказване от миналата седмица на съветника в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан, че няма планове за пътуване  на президента на САЩ до Украйна.

Друг американски всекидневник - "Уолстрийт джърнъл", отбелязва вчерашния призив на папа Франциск за мир в Украйна и предупреждението му, че конфликтът може да доведе до ядрена война.

Светият отец продължи практиката си от началото на войната да изразява съжаление за последиците от инвазията в Украйна, без да назовава Русия като агресор, посочва вестникът.

"Нека има мир за разкъсваната от войната Украйна, подложена на толкова тежко изпитание от насилието и разрушенията на жестоката и безсмислена война, в която беше въвлечена. Нека в тази ужасна нощ на страдание и смърт скоро да се появи нова зора на надежда", каза папата.

Призовавайки за мир в Украйна, Франциск подчерта опасността от ядрена ескалация, цитирайки манифест от 1955 г. на философа Бъртранд Ръсел и учения Алберт Айнщайн, който предупреждава за опасността, която представляват ядрените оръжия: "Ще сложим ли край на човешкия род, или човечеството ще се откаже от войната?".

В. "Ню Йорк таймс" отбелязва, че в обсадения Мариупол украинците се заричат да водят "борба докрай". Няколко хиляди украински военнослужещи в пристанищния град продължават да оказват съпротива, въпреки че Русия поиска от тях да сложат оръжията си, като предупреди, че в противен случай ще бъдат "ликвидирани", припомня американското издание.

В. "Гардиън" също се спира на този въпрос, отбелязвайки, че падането на Мариупол - най-голямото търговско пристанище на Азовско море, през което Украйна изнася зърно, желязо, стомана и тежки машини – би било икономически удар за Киев и символна и стратегическа победа за Москва, като ще свърже територията, която Русия държи в Донбас, с Крим, който тя анексира през 2014 г.

Ситуацията в Мариупол е "много трудна", каза Зеленски пред новинарския портал "Украинская правда". „Нашите войници са блокирани; ранените са блокирани. Има хуманитарна криза... Въпреки това момчетата се защитават."

Зеленски призова за доставяне на повече оръжия на Украйна, като определи "всяко забавяне" като "разрешение за Русия да отнема живота на украинци", отбелязва британското издание. В последното си обръщение той призова държавите да изпратят оръжия, като каза, че съдбата на Украйна "зависи от тях". Зеленски заяви още, че Херсонска и Запорожка област в Южна Украйна са прехвърлени в "рубладжийската зона" и са подчинени на руската администрация. Действията на Русия в тези територии следват примера на провъзгласените от сепаратистите в Източна Украйна т. нар. Донецка и Луганска народна република, отбеляза той.

В обширен материал „Ню Йорк таймс“ пише, че зверствата по време на войната в Украйна имат дълбоки корени в руската армия. „В Русия бруталните престъпления на войниците рядко се признават или наказват, поради което не е ясно дали жестокостта се дължи на военното командване, на отделни хора или и на двата" фактора, отбелязва изданието.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase