Снимка: Bulgaria ON AIR

Малко след като страховитите кадри с разстреляни цивилни граждани в украинския град Буча след руската инвазия потресоха света, репортерът на Bulgaria ON AIR Виолета Русенова се срещна виртуално с Анастасия от Украйна, която разпознава своя клиентка – Ирина, като една от жертвите на снимките по лака на ноктите й.

Последно двете жени се срещат в деня преди началото на войната, когато Анастасия ѝ прави червен маникюр със сърце. Впоследствие на една публикуваните снимки от световните агенции, илюстриращи разтърсващата реалност в украинския град, маникюристката вижда същия маникюр.

Още по темата

„Нямаше как да го объркам“, споделя Анастасия пред репортера на Новините ON AIR Виолета Русенова. Украинката разказва, че добротата на Ирина е била нейната най-запомнящата се черта. „Сърцето ѝ беше толкова голямо, колкото сърцето, нарисувано на нокътя ѝ на последния ѝ маникюр", споделя тя.

Пред Bulgaria ON AIR Анастасия разказа за срещите й с Ирина преди войната. Тя е посещавала и неин курс по гримиране. „Цял живот е мечтаела за това. Тя не искаше да стане професионалист. Много работеше, постоянно беше заета с грижи за семейството си. Когато идваше на курса - цялото студио сияеше. Тя огряваше като слънце всички, които бяха в студиото. Не можех да повярвам колко позитивна е тя. Всяка дума, която казваше, звучеше красиво. Много пъти повтаряше: „Бъдете щастливи, обичайте живота, работата си", сподели Анастасия.

За последно Ирина била видяна на 5 март - денят, в който киевското предградие вече е обсадено от руските сили. А оттогава нейните близки започват да я издирват с публикации в социалните мрежи, но без успех. Снимката на безжизнената ръка на Ирина, дело на агенция Ройтерс, както и историята зад нея, достигна и до световните медии. Освен Bulgaria ON AIR, разтърсващата история на Анастасия разказа и New York Times.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase