IStockphoto

Всяко акне е особено състояние на кожата, което не може да се овладее само с козметика. Трябва специална диета, защото изборът на храна е от решаващо значение за контрола на пъпките, омазняването и неприятните подутини по лицето и други части от тялото.

Диета при акне не означава само здравословно хранене. Всеки трябва да определи сам за себе си кое в менюто му води до възпаление и пробиви, след което да си изготви режим. Воденето на записки всеки ден – кое причинява пъпки и кое не, е стъпка напред в правилната посока.
 
Какво причинява акне?
 
Не само неправилната грижа за кожата води до образуването на акне. Хормоните в тялото са основните виновници за него. Те могат да се разбъркат така, че да причинят свръхпроизводство на мазнини. И при натрупването им, заедно с повече мъртви клетки, порите се запушват.
 
При много хора едно акне може да намалява с възрастта, но при други да се усложнява. Това зависи от функцията на имунната система и някои генетични фактори.
 
Диета при акне – защо е толкова важна?
 
Изследванията не отричат връзката между акнето и начина, по който се храним. Много често това, което консумираме, се вижда по лицето. Ако прекаляваме с преработените храни и мазнините в менюто, то е лъскаво и с неприятни пъпки.
 
За щастие, има не една диета при акне, с която може да контролираме някои промени в кожата. Разбира се, хубаво е човек да се консултира с дерматолог, който да му даде най-добрите съвети, които да следва. Но всички са на мнение, че преди скъпата и специализирана козметика, изключването на определени храни е за предпочитане.
 
Диета при акне – коя да изпробвате? 

1. Диета с нисък гликемичен индекс
 
Много проучвания установяват ефективността на диетата с нисък гликемичен индекс. Въпросната мярка е един вид класифициране на храните по ефекта им върху нивата на кръвната захар. Тоест, тези, които не водят до покачване, са с нисък.
 
Диета с нисък гликемичен индекс е подходяща при акне, защото намалява индекса на свободния андроген (контролира освобождаването на хормон, наречен андроген, който е една от основните причини за акне), като по този начин намалява тежестта на проблема. Това показва проучване, данните от което са публикувани в Acne Resource Center for patients.
 
Ако искате да пробвате тази диета при акне, е добре да наблегнете на храни като овесени ядки и трици; пълнозърнест хляб; кафяв ориз; сладки картофи; ядки; леща (червена и зелена); моркови; патладжан, броколи, гъби, домати... Всички те са с нисък гликемичен индекс и след приема им не повишават кръвната захар.
 
Още предложения за диета при акне ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase