Снимка: БГНЕС

Обилен сняг вали по пистите, където се състезават атлетите в Олимпийските игри в Пекин, но организаторите все още изпомпват изкуствен сняг за състезанията, казвайки, че е по-подходящ за събитията.

Защо Пекин използва изкуствен сняг?

Организаторите настояват да се използва, за да "осигурят високото качество" на Игрите.

Изкуственият сняг е използван за първи път в зимните спортове през 80-те години на миналия век. Ванкувър 2010, Сочи 2014 и Пьонгчанг 2018 разчитат до известна степен на изкуствен сняг.

В Пекин зимните снеговалежи са много ограничени, а обемът на изкуствен сняг, използван на тези игри, е достигнал безпрецедентно високо ниво от над 90%. Националният алпийски ски център Yanqing е заложил почти изцяло на изкуственото разнообразие.

Смята се, че 222,8 милиона литра вода са били използвани за производството на милиони кубични метра сняг.

Изкуствен срещу естествен сняг

И истинският, и изкуственият сняг са от замръзнала вода - но под микроскоп разликите в структурата им са ясно видими.

Естественият сняг започва като кристали в студени облаци, образуващи елегантни шестстранни симетрични снежинки, които растат, докато падат на земята.

Машинно направеният сняг е много по-плътен и улавя много по-малко въздух в структурата си.

Кое е по-добро за зимни спортове?

С по-малко въздух и повече лед, изкуственият сняг е по-твърд и по-влажен, а също така и по-леден, което го прави по-подходящ за някои спортове.

Също така е по-лесно да се поддържа постоянно качество по време на състезанията, като се осигуряват възможно най-сходни условия за всички участници.

Някои нови машини за сняг имат бордова компютърна система, която може да изчисли най-подходящата смес от вода за производство на сняг със същото състояние надолу по дълга ски писта.

"Изкуственият сняг предлага постоянни и предвидими условия за наклон", според Международния олимпийски комитет (МОК). "Контролируемата и адаптивна природа на изкуствения сняг го прави по-подходящ от естествената версия за разработване на ски курсове за елитни състезания."

Какво мислят спортистите?

Не всички състезатели предпочитат твърдия сняг.

Някои скиори предпочитат сухия, мек естествен сняг, тъй като той осигурява повърхност, по която ските могат да се плъзгат лесно.

Пресният сняг също осигурява на скиорите и сноубордистите усещане за почти безтегловност и често е предпочитан от атлети, които летят от скокове.

По-твърдият и бърз изкуствен сняг също може да представлява риск за спортистите.

Британската скиорка по свободен стил Лора Доналдсън каза пред BBC Sport, че изкуственият сняг може да бъде опасен.

"Ако фристайл тръбите се образуват от машини за сняг в лош сезон, стените на тръбата са твърди, вертикален лед, а подът на тръбата е твърд лед", каза тя. "Това е опасно за спортистите."

Колко зелен е изкуственият сняг?

Процесът на производство на изкуствен сняг е както енергоемък, така и ресурсоемък.

Това беше проблем, който засягаше МОК, когато оценяваше градовете кандидати за домакини на Зимните олимпийски игри през 2022 г.

В него се казва, че "разчитането на Пекин от изкуствено снягване ще изисква отклоняването на водата от съществуващите резервоари и може да повлияе на други видове използване на земята".

Пекин настоява, че водата, използвана за Олимпийските игри, представлява по-малко от 2% от местните доставки. Също така се казва, че използваните снежни оръдия се нуждаят от 20% по-малко енергия от тези, използвани в предишни игри.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase