Снимка: БГНЕС

В навечерието на Зимните Олимпийски игри Китай обеща на света "опростени, безопасни и прекрасни" игри. Но само два дни след старта събитието организаторите се сблъскват с множество оплаквания от спортисти и страни на различни фронтове.

Шведите заявиха, че условията в планините са опасно студени. Полска кънкьорка казва, че е живяла в страх в изолация в Пекин и е "плакала, докато няма повече сълзи". Финландците твърдят, че хокеист на лед е държан в карантина без причина. А германците? Те са разочаровани, че няма топла храна при ски спускането.

Не е изненадващо, че спортистите се сблъскват с трудности в Пекин, като се има предвид, че са в "затворена верига", която им забранява да напускат селото, освен за тренировка, да се състезават или да се приберат вкъщи. Въпреки това, все по-голям брой сега изразяват разочарование и терзание от други аспекти на Зимните олимпийски игри.

Понижаването на температурите обикновено е благоприятно за Игрите, но шведската делегация настоява състезанията по ски бягане да се проведат по-рано през деня, след като една от състезателките на страната, Фрида Карлсон, бе видяна да се тресе и бе близо до колапс в края на 7,5 км при жените +7,5 км скиатлон.

Съгласно правилата на Международната ски федерация (FIS), състезанията трябва да не се провеждат при температури под -20 градуса. Когато Карлсон се състезаваше в събота, температурите в Националния център за крос-кънтри в планините Джанджиаку, на 130 мили северозападно от Пекин, бяха -13C - но заради вятъра времето се усещаше много по-студено.

"Имаме граници за студа, но не знам дали измерват и ефекта на вятъра", каза пред репортери шефът на шведския отбор Андерс Бистроем. "Ако FIS казва, че е -17 градуса и е ветровито и се усеща като -35 градуса със студения вятър, какво правим тогава?"

Шведите призоваха спринтовата надпревара за жени във вторник да бъде преместена по-рано през деня заради минусовите температури. "Скиатлонът започна в 16 часа и Фрида Карлсон беше напълно унищожена от студа. Не е добре спринтът да започва по-късно" добави той.

Междувременно полската състезателка по кънки Наталия Малишевска, която беше принудена да пропусне състезанието по шорттрек на 500 метра в събота, разкри, че се е сблъскала със страх и несигурност в изолация в Пекин, след като е дала положителна проба за COVID.

"От една седмица живея в страх и с промени в настроението", каза тя. "Плача, докато нямам повече сълзи и карам не само хората около мен да се тревожат, но тревожа и себе си", каза тя.

Според правилата, тези, които са в изолатор и нямат симптоми, могат да бъдат освободени от карантина след два отрицателни теста за COVID, направени в интервал от 24 часа. В крайна сметка Малишевска  беше освободена и върната в олимпийското село – преди да й бъде казано, че е имало грешка.

"Хората ме изкараха от стаята ми в 3 сутринта", разказва тя. "Тази нощ беше ужасна, спах с дрехите си в леглото, защото се страхувах, че всеки момент някой ще ме върне в изолация.

"Трябва да се върна в олимпийското село възможно най-скоро", добавя тя. "Вече не мога да разбера това. Вече не вярвам в никакви тестове, никакви олимпиади. За мен това е голяма шега, надявам се този, който управлява това събитие, да се забавлява много. Сърцето и умът ми не издържат повече на това."

Повече от 350 участници в игрите, включително десетки спортисти, са дали положителна проба при пристигането си в китайската столица от 23 януари. Мнозина все още са в изолация, страхувайки се, че игрите за тях са приключили.

Един от тях е финландският хокеист Марко Антила, чийто отбор смята, че е държан в изолация заради COVID-19 без причина. "От медицинска гледна точка знаем, че човек като него вече не е заразен, не е опасен за другия отбор", казва финландският лекар Маарит Валтонен. "Тези решения за изолация не се основават на медицина или наука, а по-скоро на културни и политически решения."

Старши треньорът на Финландия Юка Ялонен каза, че ситуацията се отразява на психичното здраве на Антила. "Знаем, че той е напълно здрав и затова смятаме, че Китай по някаква причина не зачита неговите човешки права и това не е страхотна ситуация", добавя той.

Руската състезателка по биатлон Валерия Васнецова също наскоро разказа за преживяването си в хотел за карантина, публикувайки в Instagram: "Боли ме коремът, много съм бледа и имам огромни черни кръгове около очите. Искам всичко това да свърши. Всеки ден плача. Много съм уморена."

Васнецова публикува снимка на това, което твърди, че е "закуска, обяд и вечеря вече пет дни" – поднос с храна, включваща обикновена паста, портокалов сос, парче месо върху кокал, няколко картофа и без зеленчуци.

Междувременно, след като мъжкото спускане беше отложено за понеделник поради силен вятър, селекционерът на Германия Кристиан Швайгер се оплаква, че няма топла храна за атлетите. "Кетърингът е изключително съмнителен, защото всъщност изобщо не е кетъринг", каза той. "Бих очаквал, че Олимпийският комитет е в състояние да осигури топли ястия. Има чипс, малко ядки и шоколад и нищо друго."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase