Снимка: БГНЕС

Севернокорейските хакери са извършили кибератаки за кражба на криптовалута на стойност милиони долари. По този начин КНДР е финансирала ракетните програми на страната, се казва в доклад на ООН.

Между 2020 г. и средата на 2021 г. хакерите са откраднали над 50 милиона долара цифрови активи, установиха разследващи. Такива атаки са "важен източник на приходи" за ядрената програма и програмата за балистични ракети на Пхенян, гласи докладът.

Съобщава се, че констатациите са били предадени на комитета по санкциите на ООН в петък.

Кибератаките са били насочени към поне три борси за криптовалути в Северна Америка, Европа и Азия.

Докладът също така се позовава на проучване, публикувано миналия месец от охранителната фирма Chainalysis, което предполага, че севернокорейските кибератаки биха могли да съберат цифрови активи на стойност до 400 милиона долара миналата година.

А през 2019 г. ООН съобщи, че Северна Корея е натрупала приблизително 2 милиарда долара за своите програми за оръжия за масово унищожение чрез използване на сложни кибератаки.

Съветът за сигурност на ООН забрани на Северна Корея да извършва ядрени опити и да изстрелва балистични ракети. Докладът на ООН обаче казва, че въпреки осакатяващите санкции, Северна Корея е в състояние да продължи да развива своята инфраструктура за ядрени и балистични ракети.

КНДР също така продължи да търси материали, технологии и ноу-хау в чужбина, включително чрез кибер средства и съвместни научни изследвания.

Наблюдателите на санкциите заявиха, че е имало "значително ускорение" на ракетните изпитания от Пхенян.

САЩ заявиха в петък, че Северна Корея е извършила девет ракетни теста само миналия месец. .

"КНДР демонстрира увеличени способности за бързо разгръщане, широка мобилност (включително по море) и подобрена устойчивост на своите ракетни сили", казаха наблюдателите на санкциите."В петък Китай и Русия отказаха да подпишат изявление, осъждащо разпространението на ракетни изстрелвания на Северна Корея."

В неделя САЩ обявиха, че техният специален представител за Северна Корея ще се срещне с японски и южнокорейски официални лица по-късно тази седмица, за да обсъдят ситуацията.

Докладът на ООН също така констатира, че хуманитарната ситуация в Северна Корея продължава да се влошава. Според него това вероятно е резултат от решението на страната да затвори границите си по време на пандемията.

Липсата на информация от Северна Корея означаваше, че е трудно да се определи колко страдание е причинено от международните санкции, се казва в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase