Снимка: БГНЕС

От Бурунди до Нигер - и десетте най-бедни страни в света се намират в Африка. Класацията по данни от МВФ е направена на базата на размера на брутния вътрешен продукт, предава "Дойче Веле".

Икономическата криза, предизвикана от пандемията, засяга особено силно по-бедните страни по няколко причини: инвестициите от по-богатите държави намаляват, международните инвеститори изтеглят капиталите си. Самите по-бедни страни нямат възможност да влагат средства в програми за развитие, а емигрантите изпращат по-малко пари на близките си в родината. Всичко това би могло да има сериозни последствия, най-вече за най-бедните държави, предупреждава Световната банка в актуалния си доклад.

Но кои са най-бедните държави в света? Методите, чрез които се измерва бедността, са от най-различен характер. Някои проучвания се фокусират само върху финансовите данни. Други се базират на допитвания за усещанията на анкетираните или пък отчитат фактори като достъпа до храна, образование и облекло.

Тази класация измерва брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението. Данните на МВФ са от 2020-а година, по-актуални от 2021-а още няма.

"Най-богата" от най-бедните е Нигер в Западна Африка, където БВП през 2020-а година е бил 568,49 долара на глава от населението. За сравнение - през същата година БВП на човек в Германия е възлизал на 46 216 долара.

Оттам нататък следват Малави, Конго, Сиера Леоне, Централноафриканската република, Мадагаскар, Мозамбик, Сомалия и Южен Судан, докато се стигне до "шампиона" - Бурунди. В тази държава БВП на глава от населението е бил едва 255,98 долара.

 

 

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 6 месеца

До СП============Дълго, много дълго няма да видиш реална промяна, след огромния батак и крадене 12 години! Ако влезеш в една обрана, мизерна къща, със стопани, затънали в борчове, усвоени пари от някъде, но не видени от хората, КАКВО ЩЕ НАПРАВИШ ЗА 9 М??? М? Само 500 млн. лв. са дадени на АПИ ей тъй, на вятъра. Следи какво заборчляване е било. И с магия не можеш го оправи веднага.

54

Алекс

преди 6 месеца

Африканците са доста мързеливи,така че тези данни не са изненадващи.

53

SS

преди 6 месеца

Бедноста в Бг държава уж член на ЕС също е ужасяваща ! Нещо повече ,бели роби сме !