Снимка: БГНЕС

Северна Корея изстреля две балистични ракети с малък обсег на действие във водите край бреговете на Япония. Това бе последният от необичаен поток от тестове.

Съобщава се, че ракетите са били изстреляни от летище близо до Пхенян рано в понеделник, съобщиха южнокорейските военни. Япония също потвърди теста.

Това е четвъртото изстрелване на ракета от Северна Корея за две седмици.

ООН забранява на Северна Корея да провежда балистични и ядрени изпитания и налага на режима строги санкции.

Но източноазиатската държава редовно се противопоставя на забраната, а лидерът Ким Чен Ун обеща да подсили отбраната на страната си.

В петък КНДР заяви, че е изстреляла балистични ракети с малък обсег от влакови вагони, докато дни по-рано проведе два теста на това, което твърди, че са хиперзвукови ракети, които са по-трудни за откриване.

Защо Северна Корея изстрелва ракети сега?

Честотата на тестовете и времето през януари е необичайно. Северна Корея има тенденция да провежда ракетните си изстрелвания, за да отбележи политически значими събития в страната или като знак за недоволството си от ракетните учения между САЩ и Южна Корея.

Северна Корея обикновено изстрелва оръжия за развитие на ракетни способности и поддържане на оперативна готовност и изглежда, че последните тестове потвърждават това, каза Анкит Панда, експерт от Фонда на Карнеги за международен мир.

Но в същото време "Ким Чен Ун има и вътрешни съображения - във време на икономически затруднения тези изстрелвания му позволяват да каже, че приоритетите на националната отбрана няма да отпаднат", казва Панда пред BBC.

Северна Корея се бори с недостига на храна и нестабилната икономика. Това се дължи на самоналожена блокада, за да се предотврати разпространението на COVID. КНДР прекъсна търговията с Китай, негов основен икономически и политически съюзник - въпреки че има съобщения, че търговията може да се възстанови скоро.

Ким наскоро призна, че страната е изправена пред "велика борба на живот и смърт", и също така обеща да увеличи военната си мощ, включително разработването на хиперзвукови ракети.

Преговорите със САЩ, които искат Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия, бяха в застой, след като президентът на САЩ Джо Байдън пое поста. Администрацията на Байдън наложи първите си санкции срещу Северна Корея миналата седмица в отговор на някои от по-ранните тестове този месец.

Следователно тестовете от понеделник може да бъдат "по-силна реакция" на санкциите, показвайки, че "Северът няма намерение да се съобразява от САЩ", каза Парк Уон-гон, професор по севернокорейски изследвания в университета Ewha Womans.

Тестовете заради Китай ли са?

Това се случва само седмици преди Зимните олимпийски игри - изключително престижно и политически чувствително събитие за Китай, което трябва да започне в Пекин на 4 февруари.

"Предполагам, че Китай няма да приветства тестовете на Северна Корея на прага си в навечерието на старта та Игрите в Пекин", казва анализаторът на Северна Корея Чад О'Карол в Twitter. "Ако това продължи, не трябва да изключваме възможността Северна Корея да е разстроена от Китай за нещо."

Но Панда казва, че макар "Пекин може да не е доволен от тези тестове, те вероятно ще се окажат достатъчно поносими", като се има предвид, че те не включват тестване на ядрени оръжия или ракети с голям обсег, които той нарече "червените линии на Китай".

С последните доклади, че Северна Корея може да възобнови търговията с Китай скоро, "това време предполага, че Пекин е повече от съучастник в провокациите на Пхенян; Китай подкрепя Северна Корея икономически и координира с нея военно", каза севернокорейският експерт Лейф-Ерик Ийсли пред BBC.

"Като се имат предвид стратегическите си отношения с Китай, севернокорейското ръководство вероятно ще премахне своите военни учения и ракетни тестове в началото на 2022 г. преди Олимпийските игри в Пекин. "Моментът също така предполага, че Северна Корея не желае да мълчи преди президентските избори в Южна Корея."

Коментари Напиши коментар

66

Бож.

преди 8 месеца

Ким Чун е надушил заговор за преврат и иска да сплаши гладния си народ

65

Анонимен

преди 8 месеца

Ако Не изстрелват свой ракети ще купуват чужди хвърчила, като БГ -то

64

Анонимен

преди 8 месеца

Могат да изстрелват ракети - това правят! Краварите могат да замърсяват океаните със самолетоносачи - това правят!