Снимка: БГНЕС

Шестото масово изчезване на биоразнообразието на планетата е в ход, според ново проучване, потвърждаващо предишни предупреждения, че видовете на Земята измират с ускорени темпове през последните няколко века.

Досега планетата е претърпяла пет основни изчезвания на видове - събития на изчезване, белязани от масова загуба на биологично разнообразие поради екстремни природни явления. Но последното шесто масово измиране е изцяло причинено от човешка дейност, се казва в проучването, публикувано миналата седмица в списание Biological Reviews.

Изследването изчислява, че от 1500 г. насам Земята вече може да е загубила между 7,5% и 13% от своите 2 милиона известни вида.

"Драстично увеличените темпове на изчезване на видовете и намаляващото изобилие на много животински и растителни популации са добре документирани, но някои отричат, че тези явления представляват масово изчезване", казва Робърт Коуи, водещ автор на изследването от Хавайския университет в Маноа.

Подобно на отричането, че климата се изменя, мнозина все още не приемат, че продължаващото изчезване на видовете представлява шесто масово изчезване, казват експерти. Те добавят, че това отричане се дължи на предубеден поглед върху разгръщащата се криза, която се фокусира само върху бозайници и птици, игнорирайки степента на умиране на безгръбначните, които съставляват около 95% от известните животински видове.

"Често те използват Червения списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN), за да подкрепят позицията си, като твърдят, че скоростта на загуба на видове не се различава от фоновата скорост", пишат изследователите в проучването. "Червеният списък обаче е силно предубеден: почти всички птици и бозайници, но само малка част от безгръбначните са оценени според критериите за опазване."

Тъй като безгръбначните, като видовете насекоми, има по-малка вероятността да бъдат оценени, отколкото по-известните видове в други групи, изследователите казват, че тези същества имат по-голям шанс "да бъдат застрашени" и следователно да са изчезнали.

"По този начин видовете, оценени като изчезнали в Червения списък, са подценени и неподходящи за използване за оценка на истинските нива на изчезване", пишат те.

Докато Червеният списък предполага, че около 900 вида са изчезнали, изследователите твърдят, че истинският брой на измрели значително надвишава нормалната фонова скорост на изчезване на планетата. Те изчислиха, че между 150 000 и 260 000 от близо 2 милиона известни вида може вече да са изчезнали от около 1500 г.

Сред формите на живот на Земята, подложени на изчезване, проучването намери повече доказателства, че земните видове, най-вече островните видове, страдат от много по-голям процент на умиране от континенталните.

Докато някои казват, че това масово изчезване е естествена траектория и че хората са просто друг вид, който играе своята роля на Земята, изследователите твърдят, че хората са единственият вид, който има съзнателен избор по отношение на бъдещето на планетата.

Те призоваха учените да съберат и документират възможно най-много видове, преди да е станало твърде късно за изследването им.

"Отричането на кризата, приемането й и правенето на нищо по въпроса или приемането й и манипулирането й в полза на хората, определено без съмнение от политиците и бизнес интересите, е отмяна на моралната отговорност", добавят изследователите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase