Снимка: БГНЕС

Дванайсет месеца след началото на новия живот извън Европейския съюз въздействието на двойния натиск от Brexit и пандемията от COVID-19 върху британската търговия става все по-ясно.

Въпреки че разплитането на ефектите от двете сеизмични събития е предизвикателство, ясно е, че Великобритания се представя по-зле от сравними икономики в ЕС, според анализ на "Политико".

Въпреки че след напускането на блока бяха подписани множество нови търговски споразумения, включително сделки, които позволиха търговията с над 60 подписали ги държави да продължи при условия, сходни с тези, които се ползваха, когато Обединеното кралство все още беше член на ЕС, въздействието на Brexit върху британските вериги за доставки е огромно.

Още по темата

Търговията с ЕС спадна незабавно в края на преходния период на Брекзит през януари 2021 г., като износът на Великобритания за страните от ЕС намаля с 45% спрямо предходния месец, а вносът - с 33%. Вносът от ЕС все още е под нивата отпреди пандемията, а 52% от цялата търговия през първите 10 месеца на 2021 г. е с държави извън ЕС.

И е ясно, че без членство в ЕС картината за британската търговия само ще продължи да се променя, тъй като Великобритания постави на изпитание обичайните си вериги за доставки.

"Компаниите от Обединеното кралство нямат пазари, на които сега да е лесно да търгуват", казва експертът по търговия Дейвид Хениг, директор на Британския европейски център за международна политическа икономика.

Макар че страните от ЕС до голяма степен са възстановили нивата си на търговия отпреди COVID, същото не може да се каже за Великобритания, където потоците през третото тримесечие на 2021 г. бяха с най-ниската стойност спрямо БВП, наблюдавана от 2009 г. насам.

"По-позитивното отражение на това е, че има много преходен ефект, тъй като свикваме с новото. Реалната негативна част е, че търговията в останалата част на Европа се увеличава, а нашата не", каза Хениг. "Не можеш да поставиш бариери пред 50% от търговията си и да не окажеш въздействие. Това е неизбежно."

Джеймс Сибли, ръководител на отдела за международни въпроси във Федерацията на малките предприятия, заяви, че МСП са "пострадали непропорционално" от последиците от COVID-19 и Брекзитt. "В нашите данни виждаме, че броят на МСП, които са изпитали по-ниски търговски обеми, смущения или просто са спрели да изнасят, е доста висок и доста значителен", каза той.

"Изправени пред по-трудно осъществяване на търговията с ЕС, дружествата ще търсят други възможности в световен мащаб", твърди Хениг. "Но те никога няма да бъдат толкова лесни, колкото беше търговията с ЕС, така че все още ще бъде трудно." Въпреки това Хениг прогнозира, че търговията с държави извън ЕС ще бъде "по-скоро област на растеж", като същевременно прогнозира и "по-голям фокус върху услугите в сравнение със стоките" през 2022 г.

През декември Обединеното кралство подписа споразумение за свободна търговия с Австралия и има подготвена принципна сделка с Нова Зеландия. Може ли това да помогне за компенсиране на загубената търговия с ЕС?

"Търговските споразумения обикновено са положителни за икономиката, но само в малък мащаб, те няма да заменят дълбоката интеграция със съседните пазари", каза Хениг.

След големите сътресения през 2021 г. Сибли прогнозира, че някои износители ще "преодолеят предизвикателствата, с които се сблъскаха през изминалата година". Въпреки това остават трудности за по-малките предприятия, които са по-малко способни да поемат по-високи разходи, а фирмите са изправени пред нови сътресения у дома с новите мерки за контрол на вноса в ЕС, които вече са в сила и се очаква да бъдат въведени нови по-късно тази година.

Като нотка на оптимизъм Сибли заяви, че има "апетит за проучване на нови пазари", като интересът към възможностите, предоставени от споразуменията за свободна търговия с Австралия и Нова Зеландия, е повишен. "Със сигурност виждаме, че това се проявява", каза той.

Отдалечаването от ЕС доведе до това, че през третото тримесечие на 2021 г. Обединеното кралство внесе повече стоки от Китай, отколкото която и да е друга държава, изпреварвайки Германия. Тенденцията подразни някои депутати от Консервативната партия, които призоваха Обединеното кралство да преразгледа отношенията си с Китайската комунистическа партия в светлината на нейния опит в областта на правата на човека.

Йън Дънкан Смит, бившият лидер на Консервативната партия, който беше сред депутатите, санкционирани от режима през март 2021 г., заяви, че икономическите връзки на Обединеното кралство с Китай обясняват защо правителството на Борис Джонсън е отказало да обяви репресиите срещу уйгурските мюсюлмани в провинция Синцзян за геноцид.

"Причината, поради която правителства като британското се бавят с обявяването на Китай за виновен за геноцид, е изписана в тези цифри", каза той пред "Политико". "Характерът на търговията ни с Китай и голямата ни зависимост от Китай, както се доказва от тези цифри, много, много ясно показва, че сме компрометирани по много начини от един брутален режим."

Депутатката от торите Алиша Кърнс е съпредседател на Групата за изследване на Китай, съставена от депутати, които са настроени ястребово към отношенията на Великобритания със страната. Тя заяви, че правителството трябва да последва Вашингтон и да наложи забрана на стоките, внасяни от Синцзян, които са произведени с принудителен труд./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase