Снимка: БГНЕС

Китай издаде насоки, които казват на родителите как да отглеждат децата си, като гарантират, че децата им ще обичат комунистическата партия, ще хапват добре и ще спят достатъчно.

Законът за насърчаване на семейното образование, първата част от законодателството за родители в страната, е последното усилие на Пекин да принуди двойките да поемат по-голяма роля в отглеждането на децата си, вместо да я оставят на бабите и дядовците си. В него се декларира, че родителите с държавна подкрепа са длъжни да "извършват семейно образование".

Той има за цел "да насочи цялото общество да постави акцент върху семейството и семейното образование, за да подобри семейното щастие и обществената хармония, да култивира всестранни строители и наследници на социализма".

Законът, който влезе в сила на 1 януари, идва след като президентът Си Дзипин подчерта важността на семейното образование и Пекин заяви, че иска да облекчи тежестта на училищната работа.

"Ние ще издигнем семейното образование от традиционен семеен въпрос до държавно дело в новата ера", каза Гуо Линмао, който ръководи службата по правни въпроси на постоянната комисия на националния парламент, пред държавният вестник Legal Daily. "Искаме да променим факта, че семейството е продължение на класната стая, до разбирането, че безплатно семейно образование е от статута на училищното образование."

Тези, които нарушават насоките, няма да бъдат глобени или вкарани в затвора. Въпреки това, местните власти, работодателите и училищата са длъжни да сигнализират за неизпълнение на семейно образование от страна на родителите и, ако е необходимо, да настояват родителите да преминат курс по семейно образование.

Близо седем милиона селски деца са под грижите на бабите и дядовците си в Китай. Те често са изоставени, докато родителите им търсят по-високоплатена работа в големите градове, но не могат да доведат децата със себе си поради ограниченията в общественото образование.

Доклади на благотворителни организации показват, че тези деца често са отчуждени от родителите си и е по-вероятно да бъдат малтретирани, както физически, така и психически.

Законодателството, което изисква родителите да прекарват повече време с децата си, е приветствано от мнозина като необходимо средство за справяне с проблема с небрежните или безотговорни семейства, които оставят образованието на децата си единствено на учителите.

Други обаче твърдят, че родителите трябва да работят дълги часове далеч от дома, за да подкрепят финансово децата си. Критиците се притесняват, че новият закон може да потисне желанието на по-младите хора изобщо да имат деца.

Това се разглежда като поредното усилие на Пекин да регулира семейния живот, след като от десетилетия е управлявал броя на децата, които една двойка може да има. Политиката на Китай за едно дете беше спряна през 2015 г., 35 години след първоначалното й прилагане.

Законът също така направи лоялността към комунистическата партия основен приоритет в семейното образование.

"Родителите и другите настойници трябва да научат непълнолетните да обичат партията, да обичат страната, да обичат хората, да обичат колектива, да обичат социализма и да установят възгледа за запазване на националното единство, укрепване на здравия разум на китайската нация и култивиране на любов към семейството и страната", се казва в указа, преди родителите да бъдат помолени да помагат на децата си да извършват добри дела, да уважават възрастните хора, да бъдат пестеливи и да си помагат взаимно.

Законът изисква родителите да определят разумен график за децата си да учат, почиват, играят и спортуват, "за да не се добавя тежестта на училищната работа върху непълнолетните и да се предотврати пристрастяването на децата към мрежата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase