Филмът "Човекът, който продаде кожата си" прави своята премиера днес у нас. Сюжетът е вдъхновен от реални събития.

"Поставя изключително любопитни проблеми за начина, по който трябва да погледнем към рамките, в които можем да се простираме. Докъде моралът разрешава да се стигне в желанието на един човек да постигне своята свобода", сподели Светлана Дамянова от "София филм фест" в ефира на "България сутрин".

Тя разказа, че главният герой е сирийски бежанец, който успява да се подлъже, да се хване на уловката, която предлага създателят в историята на модерно изкуство. Той прави така, че гърбът на младия сириец придобива визията на шенгенската виза.

По думите ѝ този акт на лично излияние от страна на обекта на изкуството го превръща в стока. Тя добави пред Bulgaria ON AIR, че разковничето на историята е, че той иска да пътува свободно из Европа и да се срещне със своята любима. Филмът е имал премиера във Венеция и е бил номиниран за Оскар през изминалата година, подчерта гостът в студиото.

"Една прекрасна ледена кралица. Присъствието на Моника Белучи във филма е на мениджър в модерното изкуство. Тя отговаря за придвижването на "тялото" в пространството и времето", каза още Дамянова.

В сюжета и историята на филма се пресъздават неща, за които е изключително важно да се говори, смята тя.

"Искрено се надявам да имат възможност много хора в България да видят този филм. Той е изключително изящно направен, излята е историята по такъв начин, че оставя в теб усещането за удоволствие от факта, че имаш някаква сигурност и същевременно болка от това, че светът е толкова различен. Не всеки притежава тази свобода да избере какво иска да прави със себе си", коментира Дамянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase