Снимка: БГНЕС

"В началото на годината имаме стабилизиране на пазара. Това го отдавам на ограниченото търсене и на лошото очакване за предстоящите режийни плащания на домакинствата".

Това каза пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

"Има натиск върху пазара, той е продиктуван от енергийната криза, от нестабилния пазар на ток. Хубавото при пазара на храни е, че тенденцията на нарастване е бавна и постепенна. Няма да видим шоково скачане на цените. От ноември до декември цената на кашкавала е нараснала с 10%, на сиренето с 11%. Няма ръст на цените при свинското месо и ориза", посочи той. 

Свръх цени има при морковите и зелето заради лошата реколта.

"При плодовете и зеленчуците тепърва ще видим ръст в цените... 2022 година ще е година на по-скъпи плодове и зеленчуци независимо от реколтата, тъй като добивът не може да компенсира по-високите разходи, които вече са направени... Пазарът няма да позволи драстични стойности. Първият ефект от това, което ще усетим, е ниското качество на предлаганите плодове и зеленчуци", коментира Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase