Снимка: БГНЕС

"По-сериозни увеличения на таксите в банките има за внасяне или теглене на суми в брой в офис, за преводи в офис. Това е тенденция, която се случва и в други страни заради инфлацията, заради ръста на заплатите".

Това каза Тихомир Тошев, кредитен консултант и финансов анализатор пред БНР.

По думите му банките се опитват да накарат клиентите си да станат дигитални.

Всеки човек е добре да прецени какви услуги ползва и да поиска от банката да му предостави пакетна програма, в която да са включени услугите му на преференциална цена. Такива пакетни програми струват между 4 и 10 лева на месец.

"Таксите в интернет банкирането са много по-ниски", посочи Тошев.

В края на годината лихвите по ипотечните кредити са между 2,3 и 2,8%, по потребителските - 4,5 и 6,5%, по фирмените - 1,5 и 6,5% и очакванията са да се запазят около тези нива.

Депозитите в банките са в размер на близо 62 млрд. лева.

"Инвестициите в недвижими имоти са предпочитани. Все по-популярни инструменти са взаимните фондове. Има хора, които инвестират в злато, в започване на бизнес, в криптовалути", обясни специалистът.

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 7 месеца

Банките направиха така,че парите на всички да минават през тях,и за всяко едно движение на пари взимат такса.Заплати,сделки,всичко което мине или мръдне,го таксуват и взимат дял от него.Така от всеки човек и бизнес дърпат стойност,дори и да нямаш пари по сметката,месечната такса тече,защото ти обработвали празната сметка.Те са кър лежите на икономиката,понякога се случва да помогнат на някой бизнес с заем,но безрисково и обезпечено

39

Анонимен

преди 7 месеца

А защо банките забраняват да си качиш тяхна карта в Револют? Това не е ли обраничаване на услуга? Докога КЗК глобява майонезени фирми вместо такситата, които избутаха Юбер и банките, които избутват Револют?

38

Бизнеспарк

преди 7 месеца

Айде пак този олиго.френ почна да пише за 3000лв че била масовата заплата, огледай се човече, ясно е че си *** или луд на заплата :)