Силна буря и обилен снеговалеж нанесоха сериозни щети в Западното крайбрежие на Съединените щати. Виелицата стигна и Япония, където падна рекордно много сняг.

Магистрали в няколко западни щата в Америка останаха затворени. На места натрупа поне 30 см сняг. Коледна буря с виелици премина първо през Северна Калифорния и щата Невада. Това става на фона на евакуацията в пострадалия от горски пожари щат, се посочва в репортаж на Bulgaria ON AIR.

В Централна и Западна Япония студеното време доведе до силен снеговалеж, задръствания, отмяна на полети и нарушения в движението на влаковете. Около 1500 домакинства останаха без електричество. Очаква се снеговалежът да се засили до утре, особено в районите по крайбрежието на Японско море.

В Южна Америка най-малко 13 души загинаха при наводнения в Боливия след проливните дъждове. Нанесени са щети на над 400 къщи, голяма част от тях не могат да бъдат възстановени.

18 души загинаха, а над 280 са пострадали при наводнения в североизточните райони на съседна Бразилия. Над 35 000 души са били принудени да напуснат домовете си. Бразилските власти предупредиха за особено тежка обстановка в Баия, където ще вали поне до вторник. В Бразилия проливните дъждове не са необичайни по това време на годината.

Според нов доклад 10 от най-екстремните климатични събития през годината са причинили щети за 1,5 милиарда долара.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase