Снимка: БГНЕС

Талибанските власти в Афганистан забраниха на жените да пътуват на дълги разстояние без придружител роднина или близък.

Още по темата

Новите разпоредби, издадени от Министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока, призовават още всички собственици на превозни средства да предлагат пътуване само на жени, носещи ислямски забрадки, предава БГНЕС.

„На жени, пътуващи на повече от 45 мили (72 км), не трябва да се предлага пътуване, освен ако не са придружени от близък член на семейството“, каза говорителят на министерството Садек Акиф Мухаджир пред АФП в неделя. Той уточни, че това трябва да е близък роднина от мъжки пол.

Наредбата разпространена в социалните медии, дойде няколко седмици, след като министерството поиска от афганистанските телевизионни канали да спрат излъчването на драми и сапунени опери с участието на актриси. Министерството също така настоява телевизионните журналистки да носят хиджаб при изпълнение на служебните си задължения.

Мухаджир каза още, че жените, които използват транспорт, също ще се нуждаят от хиджаб. Директивата на министерството също призовава хората да спрат да пускат музика в колите си.

Интерпретацията на талибаните за хиджаба, който може да варира от покриване на косата до воал или покриване на цялото тяло, е неясна и повечето афганистански жени вече носят забрадки.

След като дойдоха на власт през август, талибаните наложиха различни ограничения върху жените и момичетата, въпреки обещанието за по-меко управление в сравнение с първото им управление през 90-те години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase