Снимка: Pixabay

Властите в Русия подготвят постепенна забрана за шофиране на стари автомобили в страната. Тя ще бъде подкрепена от стимулиране на търсенето и продажбата на нови превозни средства, заяви министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров.

Според него готвеният мораториум в комбинация с държавна подкрепа ще стимулира растежа на вътрешния пазар. На първо време забраната ще се отнася само за камионите и градския транспорт, а след това ще засегне и автомобилите.

Проблемът с остарелия обществен транспорт е особено остър в някои региони на страната, като на места ситуацията е "трагична“ и е нужна пълна промяна на автопарка. Средната възраст на автомобилите в Русия е 14 години, но в някои райони като Далечния изток достига 22 години. Освен че замърсяват повече, тези превозни средства стават причина и за много пътнотранспортни произшествия.

Според анализа на агенция "Автостат" само от началото на 2021 г. в Русия са регистрирани почти 3 милиона превозни средства на възраст над 35 години. Това е почти 5% от общия автопарк в страната.

Още новини четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase