"Рая на Данте" е заглавието на игралния филмов дебют на режисьора Димитър Радев. Лентата събира на екран три поколения талантливи актьори.

"Основните актьори са Владо Пенев и Радина Боршош, но има и други много талантливи имена, които участват", каза режисьорът в студиото на "България сутрин".

Вдъхновението за филма идва от една истинска история, сподели Радев.

"Бях в националната галерия и там видях изложба на концлагеристи от Белене, чиито портрети емоционално ми проговориха. Започнах да мисля как да ги пресъздавам. Редно е да се осветят тези тъмни полета от нашето трагично минало", разказа той пред Bulgaria ON AIR.

Дадох си сметка, че трябва да се разкаже за тези мрачни времена, за Белене, защото този, който не познава миналото си, е склонен да го повтори. 1944-45 година са избити около 30 000 души, цвета на нацията, каза той.

След промените се случи нещо подобно - част от интелигенцията имигрира от България, или се затвориха в себе си - изпаднаха във вътрешна миграция, смята режисьорът.

Филмът е направил своята премиера на 17 декември.

"Хората ми пишат. Ние невинаги можем да видим тайната, която крие човекът срещу нас, а трябва да разкрием историята му", посочи Димитър Радев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase