Снимка: БГНЕС

Криптовалутата, често наричана просто крипто, е всяка форма на валута, която съществува дигитално или виртуално и използва криптография за защита на транзакции.

Криптовалутите са популярни, защото нямат централен орган за издаване или регулиране, вместо това използват децентрализирана система за записване на транзакции и издаване на нови единици.

Те нараснаха в популярност и нестабилност през последните няколко години, но последствията за околната среда от явлението бяха подложени на проверка.

Какво е копаене на криптовалута и защо има толкова голям въглероден отпечатък?

Добивът на криптовалута е процесът на генериране на нови единици криптовалута чрез решаване на сложни пъзели.

Критиците казват, че процесът е екологично опасен, тъй като "копаенето" използва много компютърно оборудване и се нуждае от много енергия.

Според Центъра за алтернативно финансиране в Кеймбридж този добив консумира около 110 тераватчаса енергия годишно, или 0,55% от световното производство на енергия.

Центърът изчислява, че една транзакция с криптовалута използва същото количество енергия, което средното американско домакинство използва за един месец, с прогнозно ниво на глобално потребление на енергия, еквивалентно на това в страната на Швеция.

По-голямата част от биткойнте се добиват в Китай и до голяма степен машините се захранват от евтини въглища в региона на Синдзян, според докладите. Изследователи от университета в Кеймбридж заявиха, че почти две трети от генерирането на биткойн към април 2020 г. се е състояло в Китай, като една трета от това е направено в Синдзян.

Дори крипто ентусиастът Илон Мъск отправи предупреждение. През май той написа в  Twitter: "Ние сме загрижени за бързо нарастващата употреба на изкопаеми горива за копаене и транзакции на биткойни, особено въглищата, които имат най-лошите емисии от всяко гориво.Криптовалутата е добра идея на много нива и вярваме, че има обещаващо бъдеще, но това не може да струва голяма цена за околната среда."

Дали регулаторите взимат мерки?

През май щата Ню Йорк представи законопроект, който иска да спре копането на криптовалути, докато бъде оценено въздействието им върху околната среда. Според законопроекта това ще отнеме три години.

Законопроектът на Сената на щата Ню Йорк, внесен от сенатор Кевин Паркър, ще изисква проучване на емисиите на парникови газове, причинени от копаене на криптовалута, както и въздействието му върху въздуха, водата и дивата природа. Междувременно няма да бъде разрешено копаене.

"Добивът на криптовалута заплашва не само целите на Ню Йорк за климата съгласно CLCPA, но и глобалната енергийна политика, като и Парижкото споразумение", казва сенатският законопроект S6486.

Съответно, "ще има тригодишен мораториум върху работата на центрове за добив на криптовалута в щата, включително, но не само, центрове за копаене на криптовалута, разположени в преобразувани електроцентрали за изкопаеми горива".

Може ли криптовалутите да се копаят етично?

Високата консумация на енергия не означава непременно високи емисии на парникови газове. Според Harvard Business Review въглеродният отпечатък от добива на биткойн наистина зависи от това кои енергийни източници се използват.

Миньорите на биткойн са прегърнали възобновяемата енергия, защото е рентабилна.

Исландия, например, е център за добив на криптовалута благодарение на евтината си геотермална енергия и студения климат, който помага за охлаждане на машините.

Междувременно хидроенергийните ресурси в Квебек и Британска Колумбия в Канада и вятърната енергия в Тексас също привличат миньори.

Миньорите дори възкресяват неработещи водноелектрически централи в САЩ, за да генерират енергия за копаене на криптовалута.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase