Снимка: Getty

След като талибаните превзеха властта, красивите снимки на жени, изобразени на фасадите на шепата салони за красота, станаха жертва на вандали. Въпреки това тези салони продължават да работят със слабата благословия на ислямистката групировка.

Още в първия ден, в който Афганистан падна под пълния контрол на талибаните, работници се заеха да рисуват върху изображенията на жени на витрините на салони за красота и магазини. Някои от снимките дори бяха изтърквани или откъсвани от стените и прозорците. Това беше знаков ход, който показа как ще се промени ежедневието за милиони афтанистанци.

Когато се появи новината, че президентът на Афганистан е избягал от Кабул, собственичката на салон за красота в столицата затвори бизнеса си по-рано. "Трябваше да пусна 15 от моите служители", казва 23-годишното момиче пред VICE World News чрез WhatsApp. "Почувствах, че животът ми спря напълно", признава тя.

Друга гримьорка в началото на двайсетте години сама започва да вандализира салона си за красота в рамките на 24 часа след превземането на талибаните. Заплахите за смърт пък я карат да деактивира акаунта си в Instagram, който използва за популяризиране на бизнеса си.

Гримьорката, родена само дни след водената от САЩ инвазия през 2001 г., стартира бизнеса си едва през 2020 г., а само седмици преди да падне Кабул е била наета да гримира  Ариана Сайед - известна певица в Афганистан, която беше принудена да избяга от страната.

През следващите дни и седмици правата на жените пострадаха ужасно: беше забранено на момичетата и жените да посещават средните училища и университетите, някои жени бяха освободени от работните си места, а талибаните стреляха по водени от жени протести.

Но не дълго след превземането на талибаните, 23-годишната собственичка на салон за красота взе решение и отново отвори бизнеса си. Както беше предвидила, още на следващия ден талибаните блъскаха по вратата й и наредиха да затвори. Въпреки това на следващия ден тя отново отвори салона си.

"Талибаните ми казаха да затворя салона и да изпратя мъжа настойник на семейството си, за да изкарва прехраната", каза тя. "Но аз нямам никого освен стария си и крехък баща. Така храня семейството си... какво искат да направя, когато вземат единствените ни източници на препитание?", обяснява тя.

За нейна изненада обжалването проработи. Талибаните й казаха да нарисува воали с черно мастило върху всички снимки на жени в салона, само така ще може да продължи да работи. След това си тръгнаха и оттогава не са се върнали. VICE World News разбира, че няколко салона за красота са успели да се отворят отново при тези обстоятелства.

Историята на 23-годишното момиче е показателна за по-широка тенденция, която се забелязва при жени, навършили пълнолетие по време на 20-годишната западна окупация на Афганистан - за тях работата е единственият избор да продължат да живеят в Афганистан. Но дори и при подкрепяните от Запада правителства през последните две десетилетия, много афганистански семейства продължиха да виждат жена, която работи като петно ​​върху престижа на семейството.

"Първо трябваше да се боря със семейството си, за да работя, сега трябва да се изправям срещу талибаните, от време на време", каза 23-годишното момиче.

Кариерата й започва, когато участва в реклами по местна телевизия, а оттам се премества в индустрията за красота.

"Те бяха категорично против. Дори не искаха да чуят думата грим или красота у дома, камо ли да открия салон за красота", разказва жената, визирайки семейството и близките си.

Въпреки неуспехите, тя не се отказва и взима пари назаем от приятели, за да започне своя бизнес, който се възползва от бума на красотата в Кабул, движен от новата медийна индустрия и семействата, които харчат пари за сватби и други тържества, както и от разрастващия се нощен живот.

"Моите редовни клиенти бяха жени, работещи с правителството и неправителствени организации", казва гримьорката.

Младата жена успява да върне всички дължими пари за няколко месеца. Но тогава идва пандемията, а точно когато ограниченията започнаха да отслабват, талибаните тръгнаха към Кабул.

23-годишната девойка казва, че трябва да работи, за да печели пари и да поддържа семейството си живо, и ще продължи да гримира булките, докато хората могат да си позволят да й плащат – или докато талибаните могат да търпят нейното управление на бизнес.

„Талибаните позволяват на жените да продават зеленчуци или да просят пари по улиците, но не позволяват да работят“, каза тя, „каква е логиката зад това?“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase